În ceea ce privește vs în ceea ce privesc? Răspunsul e simplu: depinde de ce vreau să spun. Nuanțe. Context. Puțin(tic)ă gramatică. Suficient.
Trei situații care pot fi încadrate lejer într-un duel: cum se aude vs cum e corect.
Grija de a evita pericolul dezacordului îşi găseşte expresia în enunţuri incorecte ca: Ce-s cu fotografiile astea?, În (ceea) ce privesc filmele de acţiune, nu mă pot pronunţa. În Gramatica limbii române (vol. II, ediţia a II-a revăzută şi adăugită: 113) se atrage atenţia asupra faptului că astfel de construcţii sunt destul de des întâlnite în limba română actuală. Greşelile se datorează identificării eronate a subiectului. În propoziţia Ce-s cu fotografiile astea?, cu fotografiile nu îndeplineşte funcţia de subiect. Subiectul propoziţiei este ce.
În contextul În (ceea) ce privesc filmele de acţiune, nu mă pot pronunţa., substantivul filmele nu este subiectul primei propoziţii şi, prin urmare, nu impune acordul; subiectul este (ceea) ce, această formă (de singular) fiind cea după care se aliniază predicatul propoziţiei (corect: În (ceea) ce priveşte filmele de acţiune, nu mă pot pronunţa.).
Construcţiile sintactice în care intră forma verbală pasivă dat fiind pot crea probleme de exprimare celor ce recurg la o analiză superficială a relaţiilor dintre termenii unui enunţ. Participiul dat se comportă ca un adjectiv, acordându-se în gen, număr şi caz cu substantivul la care se referă: Dat fiind rolul judecătorului într-un proces, cu el trebuie să discutăm.; Dată fiind prezenţa ta la eveniment, ne-am străduit ca lucrurile să fie perfecte.
Vedem astfel că o greșeală trebuie privită din multiple unghiuri și concluzionez prin a accentua ideea că nu semnalarea greșelii este importantă, ci explicarea regulii care ar face posibilă evitarea sau „neproducerea” greșelii.