Scumpirea valabilă de la 1 iulie s-a făcut conform strategiei de tarifare pentru perioada 2023-2027.
Costul unui metru cub de apă a ajuns la 9,13 lei, TVA inclus, iar pentru canalizare, un metru cub costă 6,07 lei, TVA inclus. Aceste tarife situează societatea AquaCaraș pe locul 18 în țară, din 47 de operatori de apă și canal. „Majorarea nu a stat în pixul directorului general, Gheorghe Filipescu (foto), la decizia conducerii societății ori a consiliului de administrație, așa cum fals s-a încercat inocularea acestei idei. Majorarea prețului apei potabile vine ca urmare a unei ajustări tarifare a prețului pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice pentru Aquacaraș, prin decizia nr. 59/07.05.2024”, se arată într-un comunicat al operatorului județean de apă și canal.
AquaCaraș precizează că strategia de tarifare este prevăzută în contractul de finanțare nr. 1781/23.12.2022, pe care societatea l-a încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județ în perioada 2014-2020. Strategia presupune ajustarea anuală a prețurilor atât cu inflația cumulată pe ultimul an cât și în termeni reali, conform unei formule de ajustare tarifară, stabilită de către autoritatea națională. Ulterior, Adunarea Generală a Acționarilor a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Acvabanat a aprobat strategia autorității naționale prin hotărârea nr. 5/21.03.2023.
„Strategia a fost aprobată pentru o perioadă de cinci ani, adică până la finele anului 2027, de către adunarea generală a ADI Acvabanat și de către toate primpriile membre prin hotărâri aprobate de consiliile locale. Așadar, această strategie era cunoscută încă din anul 2023 de toți conducătorii de UAT-uri din județ. Altfel spus, a fost o condiționalitate impusă, de care societatea Aquacaraș este obligată să țină seama, fără alte interpretări”, se mai arată în comunicatul AquaCaraș.
Societatea amintește și cofinanțarea de 50,7 milioane de lei, pe care o are de plătit în cadrul proiectului de modernizare de peste un miliard de lei, în vreme ce, în același proiect, primăriile din județ au o contribuție de aproape 16 milioane de lei. Este însă cea mai mare finanțare din istoria Banatului de Munte, care va aduce rețele de apă și canalizare noi, echipamente și utilaje moderne, dispecerat de ultimă generație, parc auto înnoit care va răspunde cu promptitudine la nevoile cetățeanului.
„Să aruncăm cu piatra, să contestăm, să hulim e uneori atât de simplu și la îndemână, însă cu mult mai greu este să înțelegem fenomenul în ansamblul lui. Mai cu seamă pentru că, într-o notă absolut obiectivă, la Aquacaraș, progresul ultimilor ani, în beneficiul nostru comun, este unul evident”, se încheie comunicatul societății.