Până la 31 martie 2023, potrivit OUG nr. 134/2022, prețul pentru sortimentele lemn de foc, resturi de lemn, tocătură de lemn și rumeguș nu poate să depășească 400 lei/mc cu TVA inclus.
Direcția Silvică a Județului Caraș-Severin pune pe piață unul dintre aceste patru produse, mai precis lemnul de foc, prețul de vânzare în condiția de livrare din depozit fiind de maximum 320 de lei cu TVA inclus, tarif nemodificat din aprilie 2022.
Pe lângă lemn de foc, Direcția Silvică mai pune pe piață un alt sortiment din catalogul produselor lemn fasonat ale Romsilva, care nu face însă obiectul OUG nr. 134/2022.
„Este vorba despre lemnul pentru construcții rurale, un sortiment de lemn de lucru – cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm, pe care populația îl utilizează în cele mai multe situații pentru încălzirea locuințelor. Tarifele pentru acest sortiment diferă în funcție de specie, și vă dau ca exemplu fagul, specie de interes general în județul nostru, care are preț de vânzare 400 lei/mc, cu TVA inclus. TVA care este de 19%, în comparație cu cel al lemnului de foc, de 5%.”, a explicat Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.
Legat de cererile pentru lemnul de foc, depuse de cărășeni la ocoalele silvice, Tabugan recunoaște că timpul de așteptare este destul mare, în unele cazuri fiind vorba de câteva săptămâni, însă dă asigurări că: „facem toate eforturile pentru a crește volumul de lemn exploatat, astfel încât să acoperim întreg volumul solicitat”.