Programul „Prima casă” şi Legea dării în plată ar trebui să influenţeze tranzacţiile cu locuinţe din întreaga ţară. Municipiul Caransebeş, însă, pare a fi într-o situaţie atipică.
„În primele luni din 2016, discuțiile pe marginea dării în plată au adus interesul pentru apartamentele disponibile spre vânzare la un nivel record al ultimilor trei ani. După aprobarea legii însă, spre sfârșitul trimestrului al doilea, numărul potențialilor cumpărători a scăzut la jumătate, conform statisticilor noastre”, spune agentul imobiliar Bianca Ștark.
În mod interesant însă, acest fapt nu a influenţat nivelul prețurilor. Explicația acestei evoluții paradoxale stă, cel mai probabil, în inerția pieței, în tandem cu tendința cumpărătorilor și vânzătorilor de a aștepta „reașezarea” pieței.
„Pe durata sezonului estival, se poate spune că piața tranzacțiilor cu locuințe a rămas, practic, fără «pâinea și sarea» necesare unei funcționări normale, anume accesul la finanțare. Spre deosebire de anii trecuți, când activitatea de tranzacționare era susținută de cererea pentru programul Prima Casă, în vară aceste lucruri au mers extrem de prost. Cumpărătorii s-au împuținat foarte tare, iar distanța dintre așteptările acestora, pe de o parte, și cele ale proprietarilor, pe de altă parte, s-a accentuat”, ne-a precizat agentul imobiliar.
Cumpărătorii actuali se împart în două categorii: cei care, fără o rezervă substanțială de cash, așteaptă o nouă șansă prin suplimentarea fondurilor pentru „Prima casă”, depinzând efectiv de ea, și cei care, deși ar dispune de avansul de 20-30% pentru accesarea creditului ipotecar, amână căutările până Guvernul se hotărăște dacă face suplimentări pentru „Prima casă” și în ce condiții. Întrucât atmosfera din piață este influențată mult de ceea ce se întâmplă în domeniul bancar, aceeași atitudine „în așteptare” o au și cei din a treia categorie de cumpărători, și anume cei care ar dispune de bani cash. Aceștia așteaptă o eventuală scădere a preţurilor.
În acest timp, vânzările sunt blocate, cumpărătorii așteaptă atât finanțare, cât și scăderea prețurilor, astfel că toate părțile sunt într-o stare de expectativă. „Cel mai afectat este segmentul mediu la apartamente, pentru că acesta a depins până acum în proporție de 90% de creditele Prima Casă. În zonele rezidențiale și cu proprietăți mai deosebite (și mai scumpe), mai au loc tranzacții din când în când, pentru că profilul cumpărătorului este diferit în asemenea cazuri, în mare parte posesor de cash, acesta aflându-se la o a doua (sau o a treia) achiziție sau având în vedere un upgrade imobiliar. În acest context, programul Prima Casa este cu siguranță necesar pentru funcționarea pieței, în special a segmentului care se adresează clienților cu venituri medii și scăzute. Condiția este ca avansul să se mențină la același nivel redus, de 5%, acesta fiind, de fapt, marele avantaj oferit, față de creditele ipotecare standard, mai ales după aprobarea legii dării în plată”.