În an centenar, o școală din mediul rural a reprezentat România la Festivalul internațional „Joy of Europe”

În cadrul Festivalului „Joy of Europe”, desfășurat la Belgrad în luna octombrie, Bucovățul, comuna din mijlocul Câmpiei Banatului, a devenit pentru 3 zile „melodia” care a unit România cu Europa.

Paisprezece copii, 11 de la școala din Bucovăț și alți 3 de la Școala Gimnazială nr. 25 din Timișoara, împreună cu directorul școlii din Bucovăț, Velinca Bogici și cu Daniel Milencovici, profesor de muzică, au luat drumul Belgradului cu scopul de a face numele României memorabil printre numele altor 18 țări participante (Armenia, Ucraina, Rusia, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Turcia, China etc.) la evenimentul european, eveniment a cărui tematică de anul acesta se referea la protejarea mediului înconjurător.

Despre cum au decurs lucrurile în capitala Serbiei, profesorul Milencovici povestește și acum cu emoție: „Pe parcursul şederii noastre acolo, elevii au fost antrenaţi în mai multe activităţi. În 2 octombrie, au făcut cunoştinţă cu elevii unei şcoli gimnaziale din Belgrad, iar seara, în ritm de dans, românii şi sârbii au prezentat un spectacol la şcoala gazdă. În 3 octombrie, echipa României, reprezentată de Cosmin Crişan şi Mihai Negru, a plantat copaci în parcul central din Belgrad, pe malul râului Sava.

Apoi, cu toată echipa de 14 copii, am ajuns într-un loc superb, amenajat special pentru activităţi sportive. Acolo ne-am întâlnit cu toţi copiii participanţi la festival. Elevii noştri s-au împrietenit şi s-au distrat cu tot felul de jocuri, de care, poate, n-au avut niciodată parte. Apoi am mers într-un parc pentru copii, împreună cu elevii din Belgrad, pentru a ne cunoaşte mai bine.


Ziua de 4 octombrie a fost marcată de o reală bucurie şi emoţie, căci am cântat în prima parte a Concertului de Înfrăţire de la Centrul de Cultură pentru Copii din Belgrad. Concertul a fost transmis live pe Youtube, iar noi, reprezentând România – ne stăruia în minte mereu acest adevăr, ne copleşea pur şi simplu – am susţinut următorul program: „Trabantul” – piesă solo, Andreea Katona, „Aseară ţi-am luat basma” şi „Coborâi din deal în vale”, de factură tradiţională. Spre a recompensa strădania copiilor, împreună cu doamna Velinca Bogici şi Mia Meda, ne-am gândit să ne plimbăm prin Belgrad. Am vizitat Casa Florilor – Mausoleul lui Tito, Catedrala Sfânta Sava, una din cele mai frumoase biserici ortodoxe din lume, centrul vechi, Muzeul Iluzilor şi seara Kalemegdan, locul unde Sava se varsă în Dunăre.

Data de 5 octombrie rămâne unică în viaţa copiilor, pentru că au avut şansa de a cânta pe una din marile scene ale Europei, la Sala Center, locul unde se dau cele mai importante concerte. Este o sală de aproximativ 4.000 de locuri şi o scenă pe care încap sute de persoane. Cu mari emoţii, veselie, strălucire şi bucurie de a cânta, România a fost reprezentată de copiii noştri, seara, la concertul final, transmis live de televiziunea naţională, la Sava Center. Chiar şi acum, după atâtea zile de la eveniment, îmi pare că e ficţiune, nu realitate. Copii din mediul rural, pe o astfel de scenă? Şi fără pregătire muzicală temeinică, făcută în ani de zile? Oare visez?”.


Bucuria cea mai mare a unui profesor este aceea de a fi martorul ocular al reușitelor elevilor săi. În acest sens, profesorul de muzică subliniază: „Am asistat la un adevărat miracol. Ba am şi trăit o emoţie profundă, până la lacrimi. A fost o experienţă unică. Să stai în sală şi să auzi zumzetul a mii de spectatori şi să ştii că elevii aceştia, formaţi la Bucovăţ, într-un sat minunat, pot face faţă unor asemenea provocări…. Cred că orice dascăl şi-ar dori să simtă emoţia pe care am trăit-o la final, prezent acolo, alături de copiii aceştia temerari. Am trăit realitatea unui vis. Împlinit prin credinţă, dăruire şi muncă”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/