Cu banii munciți în străinătate, un tânăr din Caraș-Severin și-a pus „pe roate” propria afacere cu tomate, iar din această vară va ieși pe piață cu un soi mai puțin cunoscut românilor – cel al roșiilor negre.
Olimpiu Adrian Vereș este născut la Cârnecea, comuna Ticvaniu Mare, dar de șase ani este stabilit în localitatea Forotic unde, împreună cu soția sa, a pus bazele unei afaceri în care a investit până acum aproximativ 150.000 de euro.
În 2015, când a revenit în țară din Italia, după ce a muncit câțiva ani în industria ospitalității, Olimpiu a hotărât să se apuce de agricultură. Acum, după șase ani și cu o afacere tot mai înfloritoare, spune că a simțit atunci că trebuia să facă acest pas, poate tocmai pentru că, fiind născut și crescut la sat, a iubit întotdeauna pământul. „Am început de la o suprafață de 1.000 de metri pătrați, pe care, inițial, nu știam ce voi cultiva. Știam doar că vreau să fac agricultură. De fapt, mie mi-a plăcut de mic să lucrez în grădină. M-am apucat de treabă împreună cu soția în 2015, iar în 2016 ieșeam deja cu roșiile pe piață. Practic, am plecat de la o pompă de irigat de 3.000 de litri pe oră, și am ajuns acum să bag pompe de 3.000 de litri pe minut. Am investit mult în toți acești ani în această afacere, dar și în sistemele de irigații.”, povestește tânărul de 32 de ani.
În prezent, solariile sale se întind pe 4.000 de mp, însă urmează să monteze alte două, pe o suprafață de 1.000 de mp, cumpărată recent de la un vecin.
În 2017, Olimpiu a accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro, sumă pe care a primit-o în două tranșe, ultima anul trecut, reușind astfel să-și achiziționeze și un tractor nou, cu toate accesoriile necesare, precum și plasele de umbrire și echipamentele de care mai avea nevoie în solarii. „În 2017 am accesat Măsura 112 – «Instalarea tinerilor fermieri» și, în același an, am primit și suma de 30.000 de euro, iar în 2020 diferența, de 10.000 de euro. Banii i-am investit tot în afacere. De fapt, profitul l-am reinvestit mereu și întotdeauna gândesc în perspectivă. Din 2018 facem lucrările automat, tot ceea ce ține de înființarea culturii, fapt ce ne ușurează mult munca.”, mai spune legumicultorul.
Olimpiu Vereș mai povestește că în 2018, la trei ani de la începerea afacerii, a simțit cu adevărat cum munca sa începe să „rodească” și… în buzunare! Și nici nu avea cum altfel, căci tomatele sale se vând în aproape tot județul, în piețe și în angrouri. Iar anul acesta este posibil să dea lovitura cu roșiile sale negre, o raritate pe piața românească și despre care tânărul spune că sunt mult mai gustoase decât cele obișnuite. „E prima dată când încerc roșiile negre! Anul trecut am pus doar câteva semințe primite din Spania și au fost tare bune. Pentru că mi-au plăcut atât de mult, m-am gândit să fac un solar doar cu tomate negre. Gustul lor este similar cu cel al roșiilor autentice, doar consistența lor este diferită, în sensul că miezul este mult mai cremos și cărnos. Pur și simplu nu se compară cu celelalte. Evident și prețul va fi cel puțin dublu, dar sper ca acest aspect să nu-i împiedice pe cumpărători și să-și dorească să guste, măcar o dată, un astfel de soi!”, a concluzionat Olimpiu Vereș.