Vezi cum s-au pregătit autorităţile pentru viitură!

Unda de viitură care este aşteptată să ajungă în Caraş-Severin pune pe jar populaţia. Autorităţile din Moldova Nouă monitorizează permanent starea digurilor şi sunt pregătite să facă faţă oricăror situaţii.

Condiţiile meteo anunţate (codul galben de ploi, grindina şi intensificările de vânt) ar putea da bătăi de cap autorităţilor. Asta, pe lângă viitura care se apropie ameninţător de judeţ. Potrivit primarului Matei Lupu, la Moldova Nouă a avut loc o şedinţă cu Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţile din zonă, în care s-au discutat variantele în cazul în care s-ar putea întâmpla ceva.

,,De pregătit, ne pregătim, dar nu este sufiecient la nivel naţional şi judeţean, totul trebuia făcut din timp. În primul rând, ISU ar trebui să fie mult mai bine dotat, echipat. Lucrările pentru a evita dezastrele trebuiau făcute din timp, să nu aşteptăm să vină inundaţia, ca după aceea să luăm măsuri. Ce măsuri!?… Dar, fiind situaţia asta, noi ne pregătim pentru acest eveniment. Am stabilit în şedinţă utilajele cu care vom acţiona, am pregătit în jur de 6000 de saci, peste 30 de tone de nisip, lopeţi, târnăcoape, tot ce este nevoie. Unităţile economice au pregătit buldozere, buldoexcavatoare, maşini de transport, tractoare, absolut orice înseamnă utilaj”, a declarat edilul-şef Matei Lupu pentru Express de Banat.

DSC_3280  DSC_3302

                                                           Matei  Lupu

Chiar şi cu toate aceste pregătiri, autorităţile din Moldova Nouă sunt de părere că nimic nu poate opri Dunărea să îşi facă de cap: ,,Eu cred că ce am pregătit noi sunt lucrări minuscule pentru Dunăre, nu putem ţine noi Dunărea cu sacii nici dacă punem milioane de astfel de saci. În cazul în care apa va creşte peste cota de inundaţie, vom încerca să facem un baraj de saci înalt de maximum jumătate de metru, zic eu, mai mult nu ar rezista fără sprijin din spate. Orice ar fi, încercăm să prevenim această situaţie”, mai explică Matei Lupu.

Evacuarea, şi ea în planul autorităţilor

,,Pentru viitura care se anunţă suntem pregătiţi cu tot ce trebuie. În ultimă instanţă, suntem pregătiţi şi pentru evacuare, dacă va fi nevoie. Acesta este principalul lucru pe care îl vom face, adică să avem grijă de vieţile omeneşti, să anunţăm populaţia să îşi mute animalele dacă acestea se află în zona inundabilă, să ajutăm oamenii să-şi scoată proviziile din subsolul casei dacă este cazul, şi, nu în ultimă instanţă, să mutăm locuitorii din acele zone, însă nu cred că se va ajunge la situaţia asta”, a mai adăugat edilul-şef.

DSC_3293 DSC_3295

,,Cu sufletul la gură” stau mai ales cele peste 200 de persoane care locuiesc în zonele inundabile din Moldova Veche. Întrucât în 2006 debitul apei a ajuns la peste 18.000 mc/secundă, cetăţenii sunt speriaţi de faptul că Dunărea le-ar putea pune în pericol şi de data aceasta terenurile, casele, grădinile, animalele sau chiar viaţa. Unul dintre locuitorii oraşului de la malul Dunării este şi Stanislav Georgevici:

YouTube video

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, debitul Dunării pe teritoriul judeţului Caraş-Severin măsoară, în momentul de faţă, 8.500 mc/secundă. Capacitatea lacului şi a barajului Porţile de Fier de a prelua viitura este până la 13.000 mc/secundă. Rămâne însă de văzut ce surprize ne va aduce fluviul zilele acestea!


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/