Imunizarea populaţiei, o harababură totală! Care din centrele de imunizare anti-COVID au nevoie de aviz DSP?

Desemnarea centrelor de vaccinare pentru cea de-a doua fază a imunizării naște o serie de neclarități. Se întâmplă și în județul Caraș-Severin, în special în privința obținerii avizului Direcției de Sănătate Publică pentru locațiile care vor deservi vaccinării populației.

În comuna Bozovici, spre exemplu, la Ambulatoriul Integrat din cadrul Centrului multifuncțional sunt așteptate să se vaccineze toate persoanele de peste 65 de ani din Valea Almăjului – începând de la Iablanița până la Șopotu Nou. Deși nu a primit niciun ban cu ocazia ultimei rectificări bugetare de anul trecut, primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu, a dat de înțeles că a reușit să asigure toate cele necesare pentru buna funcționare a acțiunii de imunizare în comuna pe care o conduce și spune că centrul stabilit pentru faza a doua de vaccinare nu are nevoie de aviz din partea Direcției de Sănătate Publică:

„În ceea ce ne privește, noi reprezentanții administrației publice locale, cu zero lei pe care i-am primit de la Guvern, am reușit să asigurăm tot ceea ce era necesar pentru faza a doua a procesului de imunizare. Avem cele trei încăperi puse la punct, respectiv sală de așteptare, sală în care se derulează procesul de vaccinare, dar și o sală de monitorizare în vederea eventualelor reacții adverse în urma vaccinării, frigider cu afișaj electronic pe care l-am adus de la Primărie, scaune, mese, dar și un calculator pe care l-am făcut din bucăți, la Primărie, căci, slavă Domnului, mai erau pe acolo. Am asigurat tot, mai puțin materialele pe partea medicală. Acum urmează să vedem organigrama care va veni cu personalul. Referitor la acel aviz DSP, e o tâmpenie asta. Ministrul Sănătății a spus clar că centrele de vaccinare nu au nevoie de aviz DSP. Sunt multe lucruri care se bat cap în cap. Noi suntem puși într-o situație foarte proastă. Ne vin informații din șapte părți și nu știm, până la urmă, care este sursa: Prefectura, ISU? Apoi, medicul care vine să vaccineze, sosește cu personalul, iar personalul spune: «Nu! Noi suntem în subordinea Primăriei, ea trebuie să pună totul la dispoziție». Fiecare își face mendrele cum crede el că îi pică mai bine. Până acum, nu era niciun medic de familie care să vaccineze, apoi, când a fost vorba de bani, se bat care să se ocupe de imunizare. Deci, repet, mi-a venit lista cu tot ce trebuie pus la dispoziție. Le-am asigurat pe toate. De două săptămâni mă puteam apuca de vaccinare. Nu se pune problema că nu suntem pregătiți. Problema e acum în curtea lor”, a explicat șeful administrației publice locale din Bozovici pentru expressdebanat.ro.

Poziția Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin

„Centrele de vaccinare aflate în incinta spitalelor, nu mai au nevoie de aviz DSP. În schimb, la Bozovici, da. Centrele multifuncționale au în momentul de față nevoie de autorizare DSP, dar se pare că va apărea un act normativ prin care ei să se poată autoriza printr-o declarație pe proprie răspundere. Deci, până nu apare acel act normativ, avizul nostru rămâne necesar”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros.

În plus, fără aviz DSP nu vor putea funcționa centrele de vaccinare stabilite în incinta sălilor de sport: „Sunt niște spații făcute acum și trebuie să aibă niște norme igienico-sanitare”.

Sursa foto principal: msnews.ro.