Imunitatea hibridă, „superputere” în infecția cu SARS-CoV-2. Virgil Musta: „Cercetătorii au constatat că este foarte eficientă”

coronavirus
untitled design set 970x90 px

Imunitatea hibridă, numită și „imunitate supraumană”, este subiectul la baza căruia stau o serie de studii de specialitate, fiind pus sub lupa cercetătorilor în urmă cu câteva luni. Este o variantă de imunitate care ar proteja organismul față de toate variantele de coronavirus, dar nu a fost încă demonstrat faptul că oricine poate „căpăta” această „superputere”.

Imunitatea hibridă apare la persoanele care trec prin boala Covid-19 și se vaccinează la scurt timp cu un ser realizat pe bază de ARN mesager. Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Rockefeller, New York, persoanele care dezvoltă această imunitate au abilitatea de a lupta cu toate variantele de coronavirus și se ia în discuție dacă nu cumva se vor putea apăra și de variantele viitoare.

„Am putea prezice că acești oameni vor fi destul de bine protejați împotriva majorității sau poate împotriva tuturor variantelor de SARS-CoV-2 pe care este probabil să le vedem în viitorul previzibil”, a declarat pentru publicația americană NPR, Paul Bieniasz, virolog la Universitatea Rockefeller și coordonator al mai multor studii.

Mai mult, Bieniasz și echipa de cercetători au găsit, la persoanele cu imunitate hibridă, anticorpi care pot neutraliza puternic inclusiv varianta Delta, precum și alte câteva virusuri legate de SARS-CoV-2, inclusiv unul în lilieci, doi în pangolini și cel care a provocat prima pandemie de coronavirus – SARS-CoV-1.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Recent a fost publicat un studiu despre imunitatea hibridă. Ce înseamnă imunitate hibridă? Este vorba despre cei care au trecut prin boală și au făcut vaccinul după aceea. Aceste persoane au două tipuri de imunizări, și prin boală, și prin vaccin. Cercetătorii au constatat că această imunizare este foarte eficientă. Protejează organismul față de toate tulpinile. Are o protecție mult mai bună decât o simplă vaccinare sau o simplă boală. De aceea specialiștii recomandă cu fermitate vaccinarea celor care au făcut boala pentru că realizează o protecție foarte bună. Mai este un aspect. De exemplu, în Danemarca cred, 98% dintre persoanele cu risc sunt vaccinate. Un alt element important, pentru că dacă nu s-au vaccinat tinerii de 20, 30 de ani, într-un procent mic pot face o formă severă și pot deceda, dar dintre cei în vârstă, de peste 60 de ani, cu comorbidități importante, obezitate, diabet, majoritatea dintre ei fac forme severe. Și aici nu stăm foarte bine. Niciuna dintre aceste patologii nu reprezintă o contraindicație pentru vaccin și ei ar trebui primii vaccinați. Din păcate această mentalitate a pătruns în multe colțuri ale țării și oamenii nu s-au vaccinat”, a explicat medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Cercetătorii spun că în aceste condiții, sistemul imunitar ar fi cel câștigător în lupta cu pandemia, iar în viitor infecția cu coronavirus ar putea fi definită doar ca o simplă răceală.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/