Împreună pentru un aer mai curat!

poluare aer
untitled design set 970x90 px

Începând cu anul 2020, ziua de 7 septembrie a fost desemnată Ziua Internaţională a Aerului Curat pentru un Cer Albastru de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu scopul de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește importanța aerului curat pentru sănătate, productivitate, economie și mediu.

În prezent, comunitatea internaţională manifestă un interes în creștere pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, subliniind necesitatea unor eforturi suplimentare în această direcție.

Antonio Guterres, Secretarul General al Naţiunilor Unite, în mesajul său pentru marcarea Zilei internaţionale a aerului curat pentru un cer albastru, în anul 2023, afirmă faptul că “Aerul nostru este un bun comun și o responsabilitate comună. Să lucrăm împreună pentru a curăța, a ne proteja sănătatea și a lăsa o planetă sănătoasă pentru generațiile viitoare.”

Poluarea reprezintă un pericol atât pentru mediu cât și pentru sănătatea umană, fiind totodată și una dintre cauzele principale de deces la nivel mondial. Anual se înregistrează aproximativ 15.000 de decese din cauza poluării aerului conform unui studiu realizat în 2009.

Țara noastră ocupă locul 45 în lume și 8 la nivel global în ceea ce privește rata de mortalitate cauzată de poluare. Pentru a respira un aer curat este nevoie de acțiuni și implicarea comună a populației, autorităților dar și a comunităților de la nivel local până la nivel internațional.

publicitate ziar expresb 1000x100

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, la nivel global, poluarea aerului este responsabilă pentru aproximativ 7 milioane de decese premature pe an din cauza bolilor cardiace ischemice, a accidentului vascular cerebral, a bolii pulmonare obstructive cronice și a cancerului pulmonar, dar și a infecțiilor respiratorii acute, cum ar fi pneumonia.

Industria și furnizarea de energie, mijloacele de transport care folosesc combustibili poluanți, managementul deșeurilor, praful, activitățile agricole și încălzirea locuințelor folosind combustibili fosili sunt cele mai importante surse de poluare.

De Ziua Internaţională a Aerului Curat Pentru un Cer Albastru, Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică se alătură organizațiilor internaționale care recunosc „valoarea aerului pe care îl respirăm cu toții” și necesitatea unor eforturi de colaborare concertate pentru a reduce emisiile poluante, în scopul protejării atât a mediului cât şi a sănătăţii umane.

Toți respirăm același aer! O singură atmosferă ne protejează și ne susține pe toți!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/