Impozite mai mari, dar mult sub media națională! „Nu putem să punem pe urmerii reșițenilor această povară!”

Majoritatea din Consiliul Local Reșița a mărit pentru anul viitor mai multe taxe și impozite pentru a putea continua investițiile în municipiu, dar soluția propusă de primarul Nelu Popa continuă să fie contestată de consilierii social-democrați, care au și dat vot negativ în plen.

Prin vocea liderului de grup, Mirel Sabo, consilierii PSD vorbesc de cele două viziuni total diferite ale lui Nelu Popa, cea exprimată în calitate de candidat la primărie și cea de primar. „Când era doar candidat, a ieșit să ne spună că mărirea impozitelor descurajează mediul de afaceri, descurajează investițiile în orașul nostru, iar acum, când este primar, vine și propune majorarea acestor impozite si pentru societățiile comerciale, deci pentru eventualii investitori și actualii investitori, dar și pentru persoanele fizice, pentru omul de rând, pentru reșițeni. Închipuiți-vă ce se va întâmpla în primele zile ale lunii ianuarie, când cetățeanul de rând va merge la Serviciul de Taxe și Impozite și se va lovi de o majorare cu aproximativ 50%. Cine a plătit până acum 200 lei impozit pe apartament, acum va plăti 300, cine a plătit 300, va plăti 450. Nu putem să punem pe urmerii reșițenilor această povară în acest moment, sub nici o formă. Mai dau un singur exemplu: 50 bani în plus pe metru pătrat pe zi pentru un chioșc. Într-un an, la 50 ce mp înseamnă 90 milioane de lei vechi în plus față de ce se plătea până acum”, acuză Mirel Sabo.

Primarul Popa spune însă că social-democrații nu încearcă să facă altceva decât să valorifice din punct de vedere politic aceste măsuri și că toată lumea ar trebui să înțeleagă faptul că nu există alternativă, mai ales după ce Guvernul Dăncilă ar fi făcut în așa fel încât a subțiat substanțial bugetele administrațiilor locale.Am făcut corecție la unele taxe, de exemplu pe partea de impozite persoane fizice pe clădiri nerezidențiale, adică clădiri care au o altă destinație, de la 0,6 la 1%. Suntem oricum sub media națională foarte mult, însă aceste măsuri le-am luat constrânși de faptul că ni s-au tăiat practic cam 3 milioane de euro în 2018 prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%. Bugetul de investiție al orașului a fost redus cam cu 30%! Noi am așteptat măsuri compensatorii de la guvern, măsuri care nu au venit și, din datele pe care le avem cu primarii, cu Asociația Municipilor din România, se pare că nici pe 2019 nu au de gând să ne ducă mai sus sau în zona unde ar trebui să ne ducă. Repet, am fost constrânși să facem acest lucru. Noi am dus anul trecut impozitul în jos, de la 1,3 la 0,6% și acum am venit puțin înapoi, la 1, pentru că nu facem față la bugetul investițional necesar al Reșiței”, a declarat Nelu Popa.