Împărţiţi în două şi rupţi în fund

Avem, pe de o parte, gaşca politică, şi ea împărţită în două. Una îşi spune social democrată, cealaltă de dreapta. Ambele ne aburesc cum că ar face politică pentru bunăstarea naţiei. Aiurea, se îmbuibă pe rând, în funcţie de mandatele prinse la putere. Are rost să mai înşir furăciunile, minciunile, dovezile de incompetenţă ale mai sus-pomeniţilor?

În ultima vreme, parcă a pornit nebunia. Legi după legi numai bune de a pune beţe în roate celor ce aleargă după infractori sau pentru favorizarea celor din urmă. Averi incomensurabile ale aleşilor sau ale funcţionarilor la stat rămân în folosinţa acestora, în ciuda dovedirii dobândirii acestora prin fraudă. Între timp a fost dată afară şefa DNA, duşmanul de moarte al infractorilor cu gulere albe. Nu mi-a fost nici dragă, nici antipatică. Orice om cu judecata limpede era obligat să se întrebe dacă nu cumva trimite după gratii doar membrii unei anumite găşti politice. Dar, până la urmă, tot curăţenie printre gunoaie se chema. Elegant ar fi fost, doar aşa, de amorul artei, să mai ardă şi dintre membrii celeilalte facţiuni. Cetăţenii sunt şi ei împărţiţi în două, de două ori. Unii, susţinători ai actualei puteri, ceilalţi, nu neapărat susţinători ai opoziţiei, dar, categoric, împotriva puterii. În disputa dintre ei, iese în evidenţă o oarecare doză de fanatism. Unii îl manifestă abrupt, cu ameninţări, înjurături şi întreg arsenalul unui repetent. Ceilalţi se vor ironici, dar nu le iese tot timpul, îşi fac portdrapel din nume prestigioase ale societăţii civile. O a doua împărţeală ar fi între cei rămaşi acasă şi cei plecaţi în lumea largă. Diaspora se alătură protestatarilor puterii, dar trimite bani acasă celor ce majoritar ţin cu puterea. Şi este firesc, gândindu-ne la părinţii ce trăiesc în ţară din venituri de mizerie.

Unirea românilor s-a făcut cu mari sacrificii ale înaintaşilor şi cu sprijinul marilor puteri. Împărţeala asta în două, la fix o sută de ani, s-a făcut doar cu sacrificarea poporului de către mizeriile politicianiste şi, cred eu, tot cu sprijinul marilor puteri.