„Împăratul” își cumpără libertatea cu 50.000 de lei

În urmă cu doar câteva minute s-a consumat primul termen de judecată în dosarul care se referă la deturnarea fondurilor APIA. Romică Anculia, fostul șef al APIA, „Împăratul” Simi și Ghiță Valentin s-au prezentat în fața instanței de judecată cu tot mai puține speranțe că magistrații îi lasă să plece acasă.

Primul termen în cazul Lotului APIA a avut loc astăzi la Tribunalul Caraș-Severin, acolo unde inculpații Romică Anculia, Iancu Simion Simi și Ghiță Valentin dau socoteală pentru faptele lor. Cei trei ar fi trebuit să fie audiați, însă niciunul dintre aceștia nu a luat cuvântul. În schimb, avocații lor nu au ezitat nici de această dată să ceară eliberarea lor sub control judiciar. Spre deosebire de Romică Anculia și Ghiță Valentin, apărarea lui Iancu Simion Simi a pus în discuție și i-a cerut instanței de judecată eliberarea inculpatului pe cauțiune.

„A fost o cerere de amânare din partea apărătorului inculpatului Ghiţă, primarului, pentru pregătirea apărării şi implicit pentru a ni se da nişte CD-uri care se află la dosar şi, bineînţeles, pentru a ni se comunica şi nouă. Mai mult decât atât s-au discutat cererile sub control judiciar, iar pentru inculpatul Iancu Simion Simi s-a luat în discuţie o cerere de eliberare pe cauţiune, cauţiune ce a fost stabilită de către instanţa de judecată la suma de 50.000 de lei şi, bineînţeles, această cerere se va discuta în data de 26 iulie, la ora 11 la Tribunalul Caraş Severin, fiind amânată pentru a o putea consemna la CEC”, a declarat avocatul lui Iancu Simion Simi, Cosmin Bolosin.

leader board 728 x 90 px

Șansele ca plata acestei cauțiuni să îi impresioneze, însă, pe magistrați sunt mici. Asta, în contextul în care judecătorii au respins astăzi cererea de eliberare condiționată a celorlalți doi inculpați. „La acest termen de judecată, instanța a analizat oportunitatea menținerii sau nu, a măsurii arestării preventive față de trei dintre inculpați. S-a considerat de către judecătorul competent că se impune, pentru buna desfașurare a procesului penal, perpetuarea măsurii procesuale respective în consecință față de cei trei inculpați, starea de arest preventivă a fost reținută pentru o perioadă de 60 de zile. În privința cererilor de eliberare provizorie formulate la acest termen de judecată, cele sub control judiciar au fost analizate tot la acest termen de judecată și au fost respinse ca nefondate”, a declarat președintele Tribunalului Caraș-Severin, judecătorul Rustin Ciasc.

Termenul de judecată intermediar a fost stabilit pentru Iancu Simion Simi pe data de 26 iulie, atunci când magistrații decid dacă fostul primar poate pleca sau nu acasă. Următorul termen de judecată în cursul cercetării judecătorești a fost stabilit pe data de 23 august. Toți cei trei inculpați au declarat recurs la hotărârea de menținere a masurii arestării preventive față de ei.