Direcția Silvică a județului Caraș-Severin se alătură campaniei naționale „Luna plantării arborilor”, care se desfășoară în perioada 15 martie – 15 aprilie.
Aproximativ 700.000 de puieți forestieri va planta în această primăvară Direcția Silvică pe raza celor 17 ocoale pe care le are în administrare. Puieții care urmează să fie plantați sunt din specii diferite – molid, fag, paltin de munte, paltin de câmp, stejar etc. În demersul lor, silvicultorii primesc o mână de ajutor și din partea voluntarilor.
Pentru acest an, programul de regenerare a pădurilor pentru Direcția Silvică Caraș-Severin vizează 519 hectare, din care: regenerări naturale – 445 hectare și regenerări artificiale (împăduriri) – 74 hectare. Pe lângă lucrările de regenerare a pădurilor, naturale și artificiale, care se vor executa în 2023, Direcția Silvică va efectua și lucrări de completare a plantațiilor înființate în anii anteriori, și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de diverși factori dăunători (seceta, incendii, etc.) pe o suprafață de 73 de hectare.
„Pe noi, silvicultorii, «Luna plantării arborilor» ne onorează. «Luna plantării arborilor» ar trebui să fie pentru întreaga societate românească, și este, zicem noi, un moment de căpătâi al continuității pădurilor pe teritoriul României. De ce spun al continuității, pentru că prin acțiunea de plantare, creăm păduri și asigurăm continuarea pădurilor pe teritoriul județului, unde noi avem autoritate, pentru generațiile viitoare. (…) Pentru împădurirea din acest an o să folosim 700.000 de puieți, din specii diferite. Este mult, este puțin? Noi spunem că atât ne cere pădurea la momentul actual să plantăm, pentru că întotdeauna vin calcule făcute, prin amenajamentele silvice și prin tratamentele pe care le aplicăm în arborete, știm exact suprafețele care trebuie împădurite.”, a declarat Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, în cadrul conferinței de presă prilejuită de prezentarea campaniei „Luna plantării arborilor”. La eveniment au mai fost prezenți, Daniel Poliță, directorul tehnic al instituției, și Dan Câmpan, purtător de cuvânt.
Direcția Silvică Caraș-Severin administrează 324.000 de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, ceea ce înseamnă 77% din totalitatea suprafeței fondului forestier de la nivelul județului. Diferența de 23% o reprezintă suprafețele de fond forestier aparținând unităților administrativ-teritoriale sau proprietarilor privați.