Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic au sărbătorit astăzi, într-un cadru festiv, 80 de ani de la inființarea Protecției Civile în România. Acțiunea a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Județean, în prezența oficialităților județului, cu intonarea Imnului Național al României.
Protecția Civilă a fost organizată în România pe data de 28 februarie 1933, prin Înaltul Decret Regal nr. 468, sub denumirea de „Apărare pasivă contra atacurilor aeriene”, având ca scop limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului. Practic, aceasta este data de naștere a protecției civile, deprinsă din apărarea activă militară.
Ulterior, în 1939 a fost adoptată o lege care regla activitatea organismului nou înființat, pentru ca în 1952 să se înființeze Apărarea Locală Antiaeriană, în subordinea Ministerului de Interne. În urma cutremurului din 4 martie 1977, când armata română a fost pusă la grea încercare, numele devine Apărarea Civilă, cu atribuții pe linia prevenirii, limitării și înlăturării urmărilor calamităților naturale, incendiilor sau catastrofelor de mari proporții.
Promisiuni pentru dotare
Prefectul județului, prezent la festivitatea ISU, a dat citire ordinului premierului României. Acesta a amintit în discursul său faptul că dotarea instituției, poate, lasă de dorit la momentul actual. Dincolo de minusurile cu care se confruntă instituția, reprezentantul Guvernului în teritoriu a ținut să îi felicite pe angajații ISU, la fel cum a făcut și la momentul bilanțului prezentat recent de șeful instituției.
„Apreciez activitatea pe care ați avut-o în 2012 și faptul că prin instituția dumneavoastră ați făcut posibil faptul ca în urma calamităților să nu existe persoane decedate, iar acest lucru este cel mai important”, a spus Silviu Hurduzeu, prefectul județului Caraș-Severin.
Același mesaj de mulțumire a fost transmis și se vicepreședintele forului județean, Ionesie Ghiorghioni. Liderul de la județ însă, a subliniat faptul că cei care conduc Consiliul Județean vor face eforturi să doteze în continuare ISU.
„Ne străduim să fim în continuare alături de dumneavoastră pentru ca logistica să se îmbunătățească continuu. Mașinile care au ajuns anul trecut în Caraș sunt dovada faptului că acordăm o atenție deosebită salvatorilor de vieți din județ”, a spus vicepreședintele forului.
În încheiere, inspectorul șef, Titus Susan, a dat citire ordinului ministrului afacerilor interne, Radu Stroe.