Peste 50.000 de cereri de finanţare au fost depuse în portalul IMM Invest, însă procesul de aprobare a cererilor de către bănci nu este simplu şi durează destul de mult, mii de cereri fiind în pre-aprobare. În 3 săptămâni de la lansare, doar 11 credite au fost aprobate!
Afectate de coronacriză, zeci de mii de firme românești au vrut să obţină un credit garantat de stat prin programul IMM Invest. La trei săptămâni de la lansarea programului, băncile au analizat doar 190 de cereri, dar doar 11 au fost aprobate. Acestea au solicitat o finanţare de 7,3 milioane de lei.
„Deocamdată toate cererile acestea se află în analiză la bănci. Se discută fiecare plan de afaceri în parte, cu fiecare client”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristian Păun, preşedintele consiliului de administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Acesta a mai adăugat că analizele băncilor durează mult pentru că nu este un proces simplu. Fondul de Garantare este pregătit să primească un număr foarte mare de cereri de credit acceptate de bănci în următoarele două săptămâni spre a primi aprobarea finală.
„Doar cine nu cunoaşte un mecanism de creditare bancară îşi pune problema legată de modul de derulare greoi. Băncile ne avertiează permanent că sunt în pre-aprobare câteva mii de credite şi că foarte repede ele vor ajunge în analiză finală la Fond. Procesul este în desfăşurare”, a mai punctat preşedintele FNGCIMM.
Pe de altă parte, analiştii financiari cred că programul nu se dedică firmelor cu un grad înalt de îndatorare.
„Ideea programului nu a fost aceea de a da bani oricui şi în orice condiţii. Nu este un program de finanţare a firmelor care sunt supra-îndatorate sau care au capitaluri proprii negative ori care înregistrează pierderi”, a spus Iancu Guda, analist financiar.
Programul IMM Invest permite companiilor mici şi mijlocii să ia credite de la bănci cu garanţii date de stat şi are o valoare totală a garanţiilor de 15 miliarde de lei.