Imagini şocante, ignorate de DSVSA! Mor cu sutele, în chinuri groaznice!

Şefii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin n-au suflat iniţial o vorbă despre consecinţele dramatice ale „limbii albastre”, boala care face ravagii printre ovine, sperând că va trece fără să lase în urmă prea multe victime, iar acum se poate vorbi despre o adevărată catastrofă!

Conducerea DSVSA ar face bine să-şi asume, măcar în parte, proporţiile catastrofei care s-a abătut asupra crescătorilor de animale din judeţ. Din prea mult dezinteres, din lipsă de profesionalism sau motive pe care ne e greu să le identificăm, şefii DSVSA au comunicat deficitar sau deloc despre apariţia acestei boli pe raza judeţului, despre ceea ce ar trebui făcut de către crescătorii de animale, despre tratament, carantină, eventuale despăgubiri sau neutralizarea cadavrelor de animale. DSVSA a creat în schimb haos, iar asta se vede cel mai bine astăzi, când sute de oi mor în chinuri groaznice pe dealurile din tot judeţul şi ajung să fie mâncate de viermi sau fiare sălbatice. Aproape pe fiecare deal din judeţ sunt imagini de coşmar, imagini care, cu siguranţă, ar fi putut fi mai puţin sumbre dacă şefii DSVSA şi-ar fi făcut datoria.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647809362568″]

Mor mâncate de viermi!

Dorin Miloia şi Nicolae Ivaşcu sunt doi tineri crescători de animale din Goruia. Sunt disperaţi, au zeci de animale moarte şi sute bolnave, care abia se ţin pe picioare. De la o oră la alta, „limba albastră” le mai ucide câte o oaie. Li se rupe sufletul vâzând cum animalele care le asigură existenţa familiilor lor mor pe capete, într-o suferinţă greu de imaginat. „Se umflă la gât, slăbesc, fac spume la gură, tremură, se zbat şi abia se ţin pe picioare. Cad care pe unde apucă şi acolo rămân. Nu reuşesc să se ţină de celelalte. Multe dintre ele sunt mâncate de vii de gâze şi viermi. Mor în nişte chinuri groaznice. Pe multe dintre ele le tăiem doar pentru a nu se mai chinui. Multe mor însă prin tufe, pe unde cad şi nu le mai găsim”, ne-a mărturisit Nicolae Ivaşcu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647804931580″]

Crescători de animale ruinaţi

Pe lângă suferinţa animalelor, această boală are consecinţe dramatice şi pentru buzunarele crescătorilor de animale. „Lui Ivaşcu i-au murit peste 30, mie peste 50, dar ştiu pe cineva la Lupac care are moarte vreo 120 sau 150! Avem fiecare mai mult de 100 de oi bolnave. Suntem ruinaţi, pentru că dacă nu vom fi despăgubiţi, rămânem fără nimic. Oricum, paguba nu va putea fi recuperată în totalitate, chiar dacă vom primi ceva pentru fiecare din oile moarte. Problema este că noi nu ştim nimic, nu ştim ce trebuie să facem ca să putem fi despăgubiţi. Noi am aflat că ar trebui să ducem probe de la fiecare animal mort, să ducem bucăţi de organe. Păi cine poate să facă asta?! Mor de la o oră la alta, cum să tai sute de oi moarte să duci organele la DSVSA?!”, se plânge Dorin Miloia.

Nicio soluţie!

Cei doi crescători de animale susţin că sunt mulţi cei care au fost învăţaţi să nu declare decesele şi oile bolnave. Motivele ar fi mai multe. „Se gândesc că dacă se aude de boală nu vor mai putea vinde lapte, brânză sau carne. Mai e o problemă. Veterinarul ne-a spus ce medicamente să le dăm, dar multe dintre ele nu rezistă. Noi nu putem sacrifica animalele bolnave. Pentru că laptele şi carnea oilor aflate sub tratament nu poate fi consumată. Practic, mai bine sacrifici oaia suspectă de boală înainte să îi dai tratament. Noi avem sute de oi, nu am avea cum să sacrificăm atâtea, nu am avea ce face cu atâta carne, nu am avea unde să o depozităm. Dacă ar veni cineva să le cumpere, le-am da toţi! Sau să fie nişte centre de sacrificare”, ne-a explicat Miloia.

Au epuizat stocurile de medicamente!

Situaţia este chiar mai dramatică de atât. Disperaţi, crescătorii de animale au cheltuit averi pe medicamente. Au cumpărat atât de multe, că în Caraş-Severin stocurile s-au epuizat. Nici în acest sens DSVSA nu poate face nimic. „Veterinarii ne spun să cumpărăm medicamente. Lor le convine, le facem vânzare. Mie mi-a spus unul dintre ei că pentru boala asta există doar două soluţii: cuţitul sau groapa. Şi aşa e! Am cheltuit câteva mii de lei pe medicamente, dar degeaba. În judeţ nici nu mai ai de unde să cumperi. Am fost la un depozit din Timişoara să iau. Încercăm toate soluţiile, dar fără folos, mor una după alta”, a mai spus Dorin Miloia.

YouTube video

Leşuri pe fiecare păşune!

Scandalos e şi ceea ce se întâmplă cu animalele moarte. Primele răpuse de boală au fost îngropate, dar când numărul cadavrelor a început să explodeze, oamenii nu au mai găsit soluţii. „Normal ar fi să vină cineva autorizat cu camioane şi să preia toate animalele moarte din fiecare sat. Noi ce să facem cu sute de oi moarte?! Am îngropat câteva, am săpat nişte gropi, dar pentru atâtea animale ar trebui săpate gropi cu un excavator, nu cu lopata. E plin de oi moarte pe păşuni. Plânge sufletul în mine când le văd mâncate de viermi, ele ne asigură pâinea pentru familii şi copii”, ne-a spus Nicolae Ivaşcu. Reporterii Express de Banat au fost pe dealurile din zona Goruia şi nu numai şi au constatat întocmai cele reclamate de crescătorii de animale. Imaginile sunt de coşmar!

Consiliul Judeţean caută soluţii!

Situaţia de la Goruia e similară în aproape tot judeţul. Acum pare să fie prea târziu să se mai poată face ceva. DSVSA nu mai poate da o mână de ajutor nici măcar la strângerea leşurilor de pe dealuri, pentru că, aşa cum spunea directorul Rădulescu, direcţia are puţini angajaţi şi, în plus, şi ăia sunt plecaţi la cursuri de specializare prin ţară! Dintr-o dată, DSVSA a recunoscut măcar că în Caraş-Severin sunt vreo 50 de focare, că sunt circa 7.000 de oi bolnave şi aproximativ 800 moarte. Asta era situaţia acum patru zile, cifrele actuale fiind, cel mai probabil, mult mai dramatice. Consecinţele dramatice ale limbii albastre au fost dezbătute şi în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Caraş-Severin. „Ne confruntăm la nivel de Caraş-Severin cu o situaţie complicată. Rugămintea mea e ca la bugetul de anul viitor să alocăm bani pentru o dezinsecţie la nivel de judeţ, pentru că dacă acest virus venea mai repede am fi avut o mare problemă cu animalele”, a adus problema în atenţia colegilor de plen Ioan Ţudrea. Preşedintele Sorin Frunzăverde a întrebat dacă ar fi util să se încerce ceva în momentul de faţă, chiar dacă sunt alte instituţii cu atribuţii în acest sens. Ajutorul de la administraţia judeţeană s-ar putea face prin Camera Agricolă, problema urmând a fi analizată, după cum a promis Frunzăverde.

Comments

  1. ion says:

    Apreciez articolul d-voastra si as vrea sa fie luate masuri pentru schimbarea conducerii DSV-caras severin pentru modul cum au gestionat aceasta situatie critica . S-a stiut de aceasta boala in judet de cel putin o luna . Nici in al 12-lea ceas “DIRECTIA” nu stie ce trebuie sa faca , sper sa se sesizeze cineva .

  2. Cristina says:

    LIPSA DE PROFESIONALISM, INTERES SI 0 IMPLICARE – de asta ni se da dovada zilnic privind aceasta situatie critica. MIROSUL DE HOITURI ale animalelor moarte in chinuri groaznice, SUFERINTA OAMENILOR in urma acestei catastrofe si PAGUBELE aferente NU SE SIMT din birourile autoritatilor. Datul din umeri, lipsa de comunicare si tragerea de timp nu ajuta pe nimeni in aceasta situatie. Este nevoie de dezinfectarea si pe viitor, dezinsectia pentru prevenirea aparitiei acestor purtatori de boala. Trebuie gasita o modalitate de sustinere si despagubire a propietarilor de oi care si-au facut datoria fata de stat conform legislatiei. De ce li se intoarce spatele acum?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/