Comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat unele dintre cele mai mari amenzi pentru neregulile descoperite în centrele sociale din Caraș-Severin.
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Caraș-Severin a desfășurat o serie de acțiuni de control în colaborare cu alte instituții publice care au competență în domeniu pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor.
Campania, dispusă de prim-ministrul României și coordonată de Prefectura cărășeană, a fost parte a unei tematici de control naționale.
CJPC Caraș Severin a derulat, în acest timp, 24 de acțiuni de control pe raza județului și a aplicat 34 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 94.000 de lei și 25 de avertismente, fiind dispuse următoarele măsuri complementare:
distrugerea a peste 50 kg de produse alimentare cu abateri;
oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru camerele în care s-au constatat abateri și/sau a blocului alimentar la 10 furnizori de servicii;
propunere de încetare a practicii comerciale incorecte pentru un furnizor de servicii.
Principalele abateri constatate de comisarii CJPC Caraș-Severin au fost următoarele:
nerespectarea condițiilor de păstrare/depozitare a diverselor materii prime, proaspete sau congelate;
utilizarea unor instrumente neprofesionale, inadecvate în bucătărie, reutilizarea ambalajelor de unică folosință pentru păstrarea altor alimente, utilizarea unor recipiente care nu sunt destinate uzului în blocul alimentar, frigidere neigienizate, cu urme de rugină, spații de depozitare neigienizate, utilizarea unor mijloace de măsură în bucătărie care aveau buletinul de verificare metrologică expirat, veselă ciobită etc.
derularea activității în condiții igienico-sanitare necorespunzătoare în camere, ca de exemplu: praf pe dulapuri, perne pătate, saltele și aleze pătate cu urină, urme de murdărie, mâncare sub paturi, lipsă plasă antiinsecte la geamuri, lipsă cremoane la ferestre, urme de mucegai la geamul de la balcon, baterii neigienizate, cu urme de depuneri de calcar, paviment degradat, murdar etc.
neconcordanțe între gramajul preparatelor culinare servite, față de mențiunile referitoare la gramajul preparatelor din lista meniu (spre exemplu, 65 de grame în loc de 100);
liste meniu incomplete fără a se menționa substanțele ce pot cauza alergii sau intoleranțe, declarația nutrițională și/sau faptul că în unitatea de restaurație colectivă se utilizează produse din produse decongelate;
existența unor practici comerciale incorecte în sensul că în listele-meniu la unele sortimente se menționează folosirea de „Smântână lichidă” și de fapt se utilizează înlocuitori cu proteină vegetală.
Vesna Anculia Simici a revenit în țară după opt ani petrecuți în Germania. Fire curioasă și foarte curajoasă și-a închipuit doar că lumea e cu mult mai mare decât...