FOTO. Gardul dintre vaccinați și nevaccinați îi desparte și pe copii de Moș Crăciun

mcbun
Cuib de vise 1000x100

O fotografie de la Târgul de Crăciun al Timișoarei, în care doi copii întind mâna spre Moș Crăciun aflat după gardul menit să-i separe pe vaccinați de nevaccinați a făcut înconjurul rețelelor sociale. Timișoreanul care a postat-o spune că imaginea este una tristă pentru orașul care a dat tonul libertății în România. La rându-i, viceprimarul Cosmin Tabără apreciază că gardurile separatoare nu ar avea ce să caute în centrul istoric la un eveniment dedicat copiilor.  

Imaginea a fost postată pe Facebook de Adrian Pășcuță care, pe lângă activitatea didactică desfășurată la Universitatea de Vest din Timișoara, a format un grup dedicat familiilor monoparentale în care împărtășește informații cu privire la educația parentală.

garduri targ craciun 2

„Este o imagine tristă, o imagine pe care nu credeam că o să o văd într-un oraș care a dat tonul libertății în România, în Piața Libertății din orașul nostru. Am trecut prin centrul orașului, am văzut acele garduri, cunosc și faptul că există anumite restricții pentru persoanele care nu sunt vaccinate. Asta nu înseamnă că imaginile pe care le vedem nu sunt triste și cei cărora ar trebui să le fie adresat acest târg, copiii, nu sunt afectați. Gândiți-vă cum se simte un copil care trece prin centrul orașului cu părinții, vede căsuțe colorate, îl vede pe Moș Crăciun și nu se poate apropia pentru că părintele nu este vaccinat. Sau un copil de 12 ani, chiar dacă părinții lui sunt vaccinați, dacă el nu este vaccinat, în mod legal nu ar avea voie să participe la acest târg.”, a declarat Adrian Pășcuță.

Fotografia i-a revoltat pe cei mai mulți dintre timișorenii care au vizualizat-o pe paginile de Facebook. „Groaznic!”, au apreciat unii, în timp ce alții s-au întrebat: „Pentru cine se face totuși târgul de Crăciun? Ce rost mai are Moșul după acel gard, dacă nu sunt copiii care să se bucure de el? Cred că ne pierdem umanitatea.” „Deși am 3 doze de vaccin făcute, nu mi se par ok gardurile, mai ales în aer liber.” –  e un alt comentariu adăugat postării.

garduri targ craciun 5

Pe de altă parte, mai mulți timișoreni au afirmat că au ales târgurile de Crăciun organizate în alte orașe: „E penibil pentru că părinții permit asta. Eu una nu m-aș duce cu copilul să stau după un gard și să admir târgul de Crăciun. Ori nu mă duc deloc, ori mă duc în Brașov, de exemplu, unde este liber și ne putem bucura de acel târg. Umilința se predă copiilor de către părinți” sau „La târgul de Crăciun de la Oradea, căsuța Moșului era pusă în exteriorul gardului, cel mai probabil din acest considerent”.

garduri targ craciun 3

publicitate si promovare in ziar

„Nu știu dacă există o soluție ideală, am văzut însă că în alte orașe, alte primării au găsit soluții și au permis accesul tuturor locuitorilor la acele evenimente. Nu știu dacă acele primării au încălcat legea sau primăria noastră a fost prea zeloasă, nu este căderea mea să mă pronunț. Eu doar constat că jumătate dintre copiii timișorenilor nu se pot bucura de un eveniment organizat și din banii plătiți de părinții lor.”, a adăugat Pășcuță.

Viceprimarul Timișoarei: „Crăciunul nu poate fi limitat de niște garduri!”

Reacția viceprimarului Cosmin Tabără este virulentă. Crăciunul, spune el, nu poate fi îngrădit. El se declară împotriva gardurilor montate în aer liber, care să îi separe pe vaccinați de nevaccinați.

garduri targ craciun 6

„Crăciunul este al tuturor. Dacă nu putem să organizăm un târg pentru toată lumea, mai bine nu îl organizam. Legea trebuie să fie în acord cu tot ce se întâmplă în societate. Așa cum s-a dat lege ca de Revelion să existe o oarecare libertate, mai mare, așa trebuia să fie dată și acum. Crăciunul nu poate fi limitat de niște garduri. Nu este normal să îngrădim spațiile deschise și să le ținem deschise pe cele închise. Ce s-ar întâmpla la un târg de Crăciun? Lumea s-ar plimba prin centru cum o face zi de zi. Lumea s-ar opri la o căsuță să își cumpere ceva cum o face zi de zi, numai că nu este la căsuțe, ci la magazin. S-ar plimba la fel cum o face în piață ca să își cumpere cum are nevoie. În piață nu intri cu certificat verde. Pe stradă nu consider că este necesar. Când au apărut gardurile astea am avut o discuție cu domnul primar și i-am spus «haideți să le dăm jos». Și mi-a spus «temeiul de lege». Și i-am spus că Brașovul a făcut-o. «Nu avem lege». Ceea ce circulă în social media e ce prevedeam în urmă cu câteva săptămâni, când spuneam că ce se va întâmpla în momentul în care Moș Crăciun e după gard și se pozează cu anumiți copii, iar alții stau după gard pentru că părintele nu este vaccinat. Da, trebuie să milităm pentru vaccin, să facem totul să trecem cu bine peste pandemie, dar trebuie să avem echilibru. Crăciunul nu poate fi îngrădit, Crăciunul e al tuturor. Cred că puteau fi evitate alte lucruri. Puteam evita scenele pentru concerte. La un târg de Crăciun trebuie să vorbim despre colind, tradiții, dulciuri, vin fiert, lucruri care se întâmplă de Crăciun. Concertul trebuie să fie în altă parte.”, a spus Cosmin Tabără.

Târgul de Crăciun de la Timișoara, desfășurat în Piața Libertății și Piața Victoriei s-a deschis la 1 Decembrie. Potrivit deciziei organizatorilor sunt delimitate trei zone în care accesul este condiționat de prezentarea certificatului verde:  patinoar/parcare Modex, Piața Libertății și zona de alimentație publică. În primele două, certificatul verde este solicitat la intrarea în zonele delimitate, iar în cea de-a treia – scanat de către furnizorii de servicii. În zonele fără restricții sunt amplasate doar bradul și ieslea care, deocamdată, nu este amenajată în totalitate.

publicitate banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01