Imaginea de ansamblu a turismului românesc, în timp de pandemie. Numărul cazărilor aproape că s-a înjumătățit, în comparație cu anul trecut

Activitățile turistice s-au redus dramatic în acest an, potrivit unui raport al Direcției de Statistică. Colectarea datelor a fost făcută în baza numărului de persoane care s-au cazat în spații turistice, dar și al celor care au fost înregistrate la trecerile prin punctele vamale, în acest an.

Cu 40% mai puține cazări față de 2019 și cu 66% mai puține treceri la vamă înspre și dinspre România – așa se prezintă în cifre situația turismului românesc. Dacă în urmă cu un an peste 1.3 milioane de turiști erau înregistrați în structurile de cazare turistică, anul acesta numărul a scăzut la 800.000.

În interiorul țării, spațiile de cazare au fost ocupate în mare parte de români, urmați apoi de turiștii veniți din țările membre ale Uniunii Europene, în procent de 5%.

Raportul arată că oamenii au petrecut, în medie, două zile și jumătate în destinațiile turistice din țară. Vizitatorii au preferat să se cazeze în hoteluri sau în popasurile turistice.

Inedit este faptul că avionul a fost cel mai des folosit mijloc de transport pentru plecările și sosirile din țară – 80% dintre turiști au preferat să circule pe calea aerului.

În acest an, 400.000 de străini au venit în vacanță în România, cu 60% mai puțini decât în septembrie 2019. Aproape 900.000 de români au ales să plece în străinătate, însă mai puțini tot cu 60% față de anul anterior.

Județul Timiș apare în raportul național cu 300.000 cazări. Pe primul loc este județul Constanța (aproximativ 1.000.000 turiști), apoi Brașovul și capitala. România a avut cei mai mulți turiști veniți din Germania (50.000), Italia (35.000) și Israel (28.000).

Cifrele au fost colectate din 15.000 de spații de cazare turistică din țară, cu precizarea că 410 unități nu au participat la sondaj pentru că erau închise din cauza pandemiei de COVID-19, iar alte 1.800 erau în reparații.


 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/