Iluminat modern pentru toate străzile din Bocșa. „Vrem să facem o reducere de costuri”

iluminat led

În contextul creșterii prețului la energie electrică și ținând cont de suprafața mare a orașului Bocșa, primarul Mirel Pascu a căutat o variantă pentru a reduce cheltuielile. A găsit ca soluție înlocuirea celebrelor becuri de pe stâlpi cu iluminat modern, cu leduri.

Consilierii locali din Bocșa s-au reunit în prima ședință ordinară din acest an. Printre altele, au supus dezbaterii și proiectul de hotărâre privind aprobarea DALI pentru modernizarea iluminatului stradal. Acesta a fost achiziționat de administrația locală în luna noiembrie a anului trecut, fiind pregătit de o firmă din Timișoara.

Inițiativa aparține primarul Mirel Pascu, cel care dorește să reducă factura la energie electrică, mai ales în contextul scumpirilor actuale.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„Factura pe care o plătește orașul este destul de mare. Astăzi noi avem becuri din stâlp în stâlp aproape, pe fiecare stradă. Orașul Bocșa are o lungime impresionantă de kilometri atât pe drumul național, cât și pe străzile laterale și intenționăm să facem o reducere de costuri. Această reducere nu poate fi făcută decât prin înlocuirea actualelor corpuri, care sunt mari consumatoare de energie, prin corpuri LED, moderne și care să reducă cel puțin la jumătate consumul și valoarea actualei facturi. Noi anul trecut am avut pe lista de investiții întocmirea unui DALI, a unui proiect, pentru a vedea care este situația cu iluminatul în Bocșa și ce s-ar preta să punem, ce corpuri. A fost licitat, avem acest DALI. Urmează proiectul tehnic și vrem să depunem acest proiect la Administrația Fondului pentru Mediu. Am înțeles că vor mai fi sesiuni și vrem să fim pregătiți să intrăm în prima tranșă de finanțare. Dacă nu vor fi fonduri, continuăm acest proiect din forțe proprii pentru a reduce factura la curent.”, a explicat primarul Mirel Pascu.

Proiectul a fost votat în unanimitate. Ba mai mult, ideea a fost îmbrățișată de reprezentanții PNL prin vocea consilierului liberal Petru Prorocu. „La sfârșitul anului 2019, consiliul de atunci a votat să se aloce peste 1 milion de lei pentru cumpărarea și montarea acestor becuri cu LED. Nu s-a realizat nimic. Nu dau vina pe nimeni, cu toate că există vinovați. Iată că a trebuit să se schimbe ceva în Bocșa ca într-adevăr să nu plătim sume atât de mari pentru iluminatul local. Mă bucur că am trăit să o văd și pe asta.”, a declarat Prorocu în plenul ședinței de Consiliu Local.

consilier pnl bocsa petru prorocu

Orașul Bocșa dispune în prezent de o rețea de iluminat public cu o vechime de peste 30 de ani, de 68.300 km de linii electrice aeriene dispuse pe Drumul Național 58 și alte 107 străzi. Sunt în total aproximativ 1.800 de corpuri de iluminat.

Valoarea totală a investiției se ridică la aproape 2,9 milioane de lei, TVA inclus.

banner 970 x 250