Iluminarea cu sisteme inteligente și înălțarea trecerilor de pietoni, măsuri pe care vrea să le ia primăria pentru siguranța în trafic

Administrația Fritz pregătește un plan de prevenție care să scadă major, până în 2030, numărul accidentelor în care sunt implicați pietonii și bicicliștii. Se are în vedere și măsura unei iluminări suplimentare pentru trecerile de pietoni și înălțarea acestora.

Anunțul a fost făcut de primarul Timișoarei după ce miercuri un bărbat de 50 de ani a fost lovit de o mașină pe o trecere de pietoni din Calea Buziașului.

„Astfel de accidente sunt simptome ale unei infrastructuri care nu este construită pentru a proteja sănătatea pietonilor, ci doar pentru a da libertate mașinilor și asta trebuie să se schimbe. Vom publica un program de acțiune pentru siguranță în trafic pentru pietoni și bicicliști. Avem această viziune ca până în 2030 să nu mai avem niciun fel de accident de genul. Pentru asta avem nevoie de un anumit tip de infrastructură. Vom investi în suprailuminarea trecerilor de pietoni, în ridicarea trecerilor de pietoni, adică a zebrelor, și vom lucra și cu Poliția Rutieră să înceapă să facă filtre pentru a controla respectarea priorității de către șoferi pentru pietoni și bicicliști.”, a declarat Dominic Fritz.

leader board 728 x 90 px

Primarul a mai spus că în bugetul de investiții de anul acesta va exista o alocare și pentru această acțiune. În primul rând, vor fi identificate trecerile de pietoni cele mai periculoase din oraș, acolo intervenindu-se cu prioritate, la fel și în preajma școlilor.

„Va fi nevoie să refacem și comisia de circulație care ia multe din aceste decizii. Acum se lucrează. Am rugat SDM să vină cu niște propuneri pentru soluții tehnice, cum se vor face. Nu este o decizie pe care primarul trebuie să o ia, dar acolo unde se face trebuie să se facă cu respectarea tuturor normelor. Ideea este ca efectiv zebra să fie la același nivel cu trotuarul și nu la nivelul carosabilului.”, a explicat Fritz.