Îl minte prefectul Gâfu pe premierul Cîțu?!

Aparent nesemnificative, cifrele pandemiei cântăresc în realitate extrem de greu atunci când vorbim despre decizii radicale. Închiderea școlilor, a unor afaceri sau chiar carantinarea unor localități se bazează pe astfel de statistici. În momentul în care apar semne de întrebare cu privire la raportările transmise la nivel înalt de însăși prefectura unui județ, situația devine și mai gravă. Cât de reală este, până la urmă, imaginea pandemiei în România?

Raportările zilnice privind pandemia de COVID-19 stau la baza măsurilor care par să pună la tot mai grea încercare răbdarea românilor. În lipsa unor cifre corecte, nici deciziile pe care le iau autoritățile nu vor fi unele eficiente în fața pandemiei.

Luăm drept caz particular județul Caraș-Severin. Și ne oprim la ziua de luni, 22 martie, atunci când prefectul Cristian Gâfu a discutat despre situația din județ prin videoconferință cu premierul Florin Cîțu și cu ministrul de Interne, Lucian Bode. La acea întrunire online, prefectul de Caraș-Severin le-a transmis oficialilor că „în judeţul nostru, dintr-o populaţie eligibilă pentru imunizare de aproximativ 200.000 de persoane, au fost vaccinaţi până în prezent peste 33.000 de cetățeni.

leader board 728 x 90 px

Ziua următoare, Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin anunța că „s-au administrat 34.320 doze vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2, din care 9.108 rapeluri”. Conform acestei informații, marți, 23 martie, erau vaccinați 25.212 oameni (pentru că, după cum bine știm, rapelul înseamnă a doua doză de vaccin administrată aceleiași persoane). În procente, numărul reprezintă 1,4% din totalul oamenilor care au fost imunizați la nivel național cu cel puțin o doză și doar 12,6% din totalul cărășenilor eligibili.

O diferență de peste 7.800 de persoane între situația de la DSP și cea transmisă de Prefectura județului către premierul României. Și asta doar în Caraș-Severin…