IG 24 din Austria – organizația „cupolă” pentru români, slovaci, bulgari și maghiari din branșa îngrijirii la domiciliu

drept ingrijire

„DREPT pentru îngrijire”, organizație constituită în Austria pentru îngrijitoarele și îngrijitorii din România care activează în branșa serviciilor la domiciliu 24 de ore din 24, se transformă.

Astfel, grupul de activiste fondatoare spun că, inițial dintr-o mișcare online, devenită apoi organizație cu acte în regulă, DREPT va fuziona cu organizația similară a îngrijitoarelor slovace, formând astfel o structură solidă sub numele de IG24 – www.ig24.at/ro.

„Am considerat că unde-s mulți, puterea crește și de aceea, membrii DREPT au decis în unanimitate la ultima Adunare Generală să devină parte a organizației. Am realizat rapid că atât problemele, cât și soluțiile din această branșă sunt comune tuturor îngrijitoarelor, indiferent de țara din care provin. Prin urmare, colaborarea cu Iniciatíva za zlepšenie podmienok v 24h opatrovaní (organizația colegelor slovace) dar și cu îngrijitoare din alte țări a venit de la sine. Iar unirea tuturor acestor grupuri sub aceeași umbrelă a fost următorul pas firesc pentru a ne face auziți! Ce implică acest lucru? Că vocile noastre, ale celor din această branșă, vor fi mai multe, mai răsunătoare și mai puternice! Problemele branșei au rămas aceleași: clauze contractuale abuzive, salarii inacceptabil de mici, condiții proaste de muncă, lipsa oricărei protecții sociale. Ne dorim ca împreună să facem eforturi susținute, să menținem comunitatea unită și să ne focalizăm pe interesele colective ale branșei noastre”, se arată în comunicatul postat pe contul de socializare al organizației.

DREPT funcționează mai departe ca Departament independent în cadrul #IG24, reprezentând interesele membrilor săi – îngrijitoarele și îngrijitorii din România, în vreme ce îngrijitorii din Slovacia, Bulgaria sau Ungaria vor avea la rândul lor departamente proprii în cadrul acestei organizații puternice. „La nivel public însă, acțiunile vor fi comune și vom continua să luptăm pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în branșa îngrijirii și pentru angajare în condiții echitabile!”

„DREPT pentru îngrijire” militează pentru drepturi egale ale lucrătorilor, solicitând o reformă în această branșă, desfășoară diverse activități de lobby, întreține dialogul cu politicienii în încercarea de a produce o schimbare pozitivă pentru această categorie de muncitori migranți. Îngrijitoarele lucrează cu statut de Persoană Fizică Autorizată (Gewerbe) în Austria. Acest lucru înseamnă că au o falsă independență, nu beneficiază de securitate socială, nu au drepturi similare cu cele ale angajaților, nu primesc șomaj, nu au dreptul la concediu de odihnă, nu sunt protejate de sindicate sau instituții de stat și nu au siguranța locului de muncă. În plus, în baza venitului mic realizat contribuind puțin la asigurările sociale, rezultă o pensie foarte mică pentru mulți ani lucrați în acest domeniu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/