Ideea unui licean din Timișoara pentru a performa în lipsa olimpiadelor școlare

Un elev de liceu pasionat de fizică a avut o idee inedită pentru a suplini absența olimpiadelor școlare în acest an. A creat o pagină de Facebook și are grijă să posteze periodic probleme interesante de fizică. El are urmăritori din toată țara. 

Vlad Oros este elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, olimpic național și internațional la Fizică. Chiar dacă organizarea concursurilor a fost sistată din cauza pandemiei, încă din vară, Vlad s-a decis să se „antreneze” și a început să caute probleme interesante de fizică pe diferite site-uri și platforme.

Apoi s-a conturat pagina de Facebook Physics Problems, care a devenit o comunitate formată din elevi pasionați de Fizică din toata țara, care interacționează și dezbat probleme, în lipsa olimpiadelor școlare.

leader board 728 x 90 px

„Am creat această pagină deoarece am simțit că nu am prea multe ocazii să mă pregătesc în domeniul Fizicii ca în anii anteriori, când am participat la olimpiade. Pe de altă parte, am simțit dorința de cunoștință, întrucât o perioadă am lucrat singur sau online cu profesorii de la clasă, nu în compania altor colegi. S-a dovedit o bună ocazie pentru a ține legătura cu ceilalți elevi pasionați de Fizică din țară. Pe parcursul vacanței de vară am lucrat programe din surse diverse, de la olimpiade din alte țări sau culegeri și mi-au plăcut atât de mult încât nu am putut să mă despart de ele. Le-am descărcat și tradus într-o colecție de probleme. Am dorit să-mi împărtășesc cunoștințele, să se bucure de ele și alții.”, a spus Vlad Oros.

Pagina a fost înființată la începutul lunii, iar Vlad postează în fiecare săptămână câte o problemă nouă, o discută cu alți elevi pasionați, așteaptă răspunsurile lor, oferă feedback și este deschis la propuneri noi.

Vlad Oros a participat la olimpiada internațională de Fizică de la Doha (Qatar) și împreună cu alți elevi din România se pregătește pentru un concurs online de Fizică din Cehia.