„Iarba verde de acasă” se află la Doda, pentru Silviu Hurduzeu și Felix Borcean

Doi absolvenți ai Liceului „Traian Doda”, acum în fruntea unor instituții publice importante din județul Caraș-Severin, s-au întors în curtea unității școlare pentru a lăuda profesorii și elevii de la Clubul Impact. Aceștia din urmă au finalizat proiectul „Iarba verde de la… Doda”.

Cei care s-au implicat în acest proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat și Mol România au fost elevii de la Clubul Impact, îndrumați de mai multe cadre didactice, în colaborare cu Primăria Caransebeș.

„Scopul proiectului a fost amenajarea unui spațiu verde în curtea interioară a colegiului, prin respectarea normelor de protejare a mediului, cu materiale naturale autohtone. Bugetul s-a ridicat la suma de 12.688 de lei, subvenția oferită de Fundația pentru Parteneriat fiind de 77% din bugetul total estimat. Mulțumim pentru implicare tuturor și pentru participare primarului Felix Borcean și președintelui Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu”, a menționat profesor Dorina Coste.


Proiectul și-a propus reabilitarea unei zone deteriorate și transformarea ei într-un spațiu dinamic de relaxare, aproape de natură.

Ideea acestui proiect a apărut din dorința elevilor de a-și desfășura o parte dintre activitățile non-formale în aer liber (ecologie, educație pentru sănătate, educație fizică și sport, educație plastică etc.), dar și de a se recrea într-un spațiu atractiv. Elevii Clubului „Impact”, dar și alți elevi voluntari și-au manifestat dorința de a se implica în acest proiect. Lucrările care au fost efectuate în scopul reabilitării parcului au avut acordul Primăriei Municipiului Caransebeș, proprietarul terenului și partener în proiect.

„Într-o perioadă de câteva luni s-a pregătit terenul, curățindu-se de pietre, crengi și multe gunoaie, s-a adus pământ, s-a nivelat, s-au plantat puieți de tuia, dar și alte plante autohtone, s-au întins rulourile de gazon, s-au trasat aleile și s-au umplut cu pietriș. S-au adus bănci și coșuri de gunoi și s-a ridicat un foișor în mijlocul părculețului”, ne-a declarat Patricia Sârbu Vlădescu, una dintre coordonatoarele acestui proiect, elevă în clasa a X-a D.

„Mulțumesc, în primul rând, domnului primar pentru invitație, revin de fiecare dată cu drag la liceul pe care l-am absolvit și mă bucur pentru că acestui spațiu i s-a dat o valoare. Îmi aduc aminte cum arăta această zonă, era un teren de handbal pe pământ și iată că acum este o zonă verde, care nu doar înfrumusețează curtea liceului, dar cred că va fi și utilă elevilor în pauze și doar în pauze au unde să-și petreacă minutele de relaxare”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu.

Primarul municipiului, Felix Borcean, a menționat că zona a fost mai demult în atenția cadrelor didactice de la Doda, încă de când el era director, însă nu s-a primit acordul Primăriei pentru reamenajare, administrația publică locală dorind să o transforme în parcare, ca o continuare din zona centrală: „Problema este mai spinoasă decât s-ar crede. Încă de pe vremea când eram director la acest colegiu, intenționam să amenajăm această zonă, dar a existat un proiect mai vechi al Primăriei de rupere a acestui spațiu de școală și transformare în parcare, un lucru cu care eu nu am fost de acord la vremea respectivă. Ba mai mult, inițiaserăm atunci un proiect asemănător pentru a obține avizul Primăriei pentru demararea lucrărilor, nu s-a obținut și mă bucur acum că s-a reușit cu ajutorul elevilor și al profesorilor implicați în proiect”, ne-a declarat primarul Felix Borcean.

După mulțumirile aduse edilului-șef, coordonatorul de proiect din partea profesorilor, prof. Dorina Coste, a mulțumit și președintelui Consiliului Județean pentru prezență, dar și șefei Compartimentului de Proiecte și Programe din cadrul Primăriei, Gabriela Bănăduc, șefului SPIR Caransebeș, Ion Gheorghe Ștefan și lui Vasile Megan, cei care au sprijinit toate activitățile proiectului lui Nicolae-Gabriel Adam, președintele Asociației Părinților „Liceul Traian Doda”, directorilor Adrian-Emil Semenescu și Andra Bucă, părinților și nu în ultimul rând elevilor.