Ia românească, vedetă-n presă

Centrul civic al Reșiței a fost invadat astăzi de jurnaliști care, ajutați cu multă seriozitate de elevii clasei a II-a A de la Școala Numărul 7, au vrut să le reamintească tuturor cărășenilor că identitatea națională ne definește, astfel că tradiția trebuie păstrată și promovată cu seriozitate.

Pentru aproape o oră, ziariștii s-au adunat în centrul Reșiței și au dat startul acțiunilor prin care promovează ia tradițională românească, dar și brâul bănățean. Concurența a fost lăsată la o parte, iar cu sprijinul școlarilor, pentru câteva momente, punctul zero al orașului s-a transformat într-unul cu greutate pentru tradiția națională. Atât jurnaliștii, cât și școlarii și-au etalat iile sub ochii atenți ai trecătorilor. Fie că le-au cumpărat din comerț, fie că le-au moștenit de la bunici sau chiar străbunici, în unele cazuri, toate au fost etalate cu mândrie.

Acțiunea a ajuns deja la cea de a doua ediție și este inițiată de jurnalistul Vasile Neamțu, angajat al TVR Timișoara. ,,Promovăm ia românească, adică identitatea românească, dar și brâul bănățean, pentru că este unul dintre cele mai frumoase dansuri tradiționale din Banat și cred că pe 12 iunie, la ora 16.00, mulți tineri vor fi dornici să învețe de la profesioniști cum să facă acest lucru, a spus Vasile Neamțu. Așadar, pe data de 12 iunie, în centrul civic, ansambluri profesioniste de dansatori vor sta la dispoziția celor interesați să le ofere lecții gratuite pentru a învăța unul dintre cele mai frumoase, dar și grele dansuri specifice acestei zone a țării.

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at https://api.flickr.com/services/feeds/photoset.gne?lang=en-us&format=feed-rss_200&nsid=73090501@N07&set=%2072157644729874216&per_page=50. A feed with an invalid mime type may fall victim to this error, or SimplePie was unable to auto-discover it.. Use force_feed() if you are certain this URL is a real feed.

De asemenea, mâine, jurnaliștii vor face o deplsare în teren, alături de reprezentanții Instituției Prefectului, pentru a promova și alte zone frumoase ale Banatului Montan. Opriri vor avea loc atât la Ochiul Bei, cât și la Morile de la Rudăria.

,,Echipa Express de Banat s-a alăturat demersului inițiat de Vasile Neamțu, susținut de toți jurnaliștii cărășeni, întrucât noi credem că ceea ce se întâmplă aici poate fi un exemplu pentru toți locuitorii județului. În plus, nu trebuie să ratăm ocazia să ne promovăm valorile și nici să ne alăturăm colegilor noștri într-un alt mediu decât cel oficial în care ne vedem zi de zi, a spus Alexandra Jurca, redactor Express de Banat.

,,Ne bucurăm să fim astăzi aici, în această postură. Lumea s-a obișnuit tot mai tare cu știrile de scandal și aș putea spune că este scandalos acest lucru. Tocmai din acest motiv astfel de acțiuni ne descrețesc frunțile și ne fac ziua mai frumoasă. Unde mai pui faptul că ia românească este extrem de frumoasă?!, a adăugat și Cristian Bistriceanu, redactor Vest TV Reșița.

Sufletul evenimentului au fost școlarii coordonați de Cristina Ardeleanu. De altfel, elevii clasei a II-a A cresc odată cu acțiunea de promovare a iei tradiționale, întrucât acum s-au prezentat deja la cea de a doua ediție. Căldura nu i-a moleșit! Dimpotrivă, au dat dovadă de un optimism debordant, molipsind cu bună dispoziție toți jurnaliștii prezenți la acțiune.