În județ, programul pentru școli funcționează numai la Reșița iar programele „Masă sănătoasă” și PNRAS merg parțial.
În Caraș-Severin, conform datelor pe care Inspectoratul Școlar Județean le-a furnizat la solicitarea Express de Banat, sunt 6.204 preșcolari, 9.853 de elevi de ciclul primar și 8.541 de elevi de gimnaziu. În total, 24.598 de elevi cărora li se adresează programul „Masă sănătoasă” și programul pentru școli. În realitate însă, prin cele două programe, beneficiază de hrană doar 11.571 de elevi.
Concret, prin programul pentru școli primesc zilnic hrană 4.581 de elevi de la 13 școli din Reșița, primăria de aici fiind singura din județ care, încă din luna august 2023, și-a asumat derularea programului. De programul „Masă sănătoasă” au beneficiat 5.432 de elevi din 32 de unități de învățământ. Numărul lor a fost suplimentat recent cu 1.558 de elevi de la 11 școli din județ, hrana ajungând deja la 90% dintre ei.
La cele două programe, se adaugă Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) 1 și 2. De PNRAS 1, beneficiază 33 de școli din județ pentru alte 12 școli fiind semnate contracte pe PNRAS 2. Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, Ionel Moatăr, PNRAS 1 se adresează doar elevilor de gimnaziu iar informații despre numărul elevilor care primesc hrană prin PNRAS nu pot fi furnizate întrucât unele școli au inclus masa elevilor în proiect iar altele nu.
Despre funcționarea greoaie a programului pentru școli s-a discutat într-o ședință desfășurată la prefectură în data de 20 martie, prilej cu care situația a fost supusă atenției prefectului Ioan Dragomir de către inspectorul școlar general Ion-Lucian Miclău. „Cel mai amplu este programul pentru școli, care ar trebui să funcționeze conform Hotărârii de Guvern nr. 652 din august 2023. Din păcate, la această oră, programul încă nu funcționează în județ. Consiliul Județean are în administrare circa 17.000 de preșcolari și școlari dar nu a finalizat procedurile. Programul ar putea funcționa, în cel mai bun caz, peste două luni”, a spus atunci prefectul.
Trebuie precizat că prefectura a făcut trei adrese către Consiliul Județean prin care a cerut să fie luate toate măsurile pentru buna derulare a programului. Prima a fost înaintată pe 9 august, celelalte pe 21 septembrie, respectiv pe 13 martie iar în prezent este în lucru a patra asemenea adresă.
Într-o conferință de presă ulterioară, președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, a spus că instituția pe care o conduce a făcut tot ce i-a stat în atribuții. Concret, conform legii, primăriile trebuie să adopte hotărâri dacă își asumă sau nu responsabilitatea derulării programului. În acest sens, Consiliul Județean a făcut adrese către toate primăriile din județ în zilele de 9 august, 25 septembrie și 22 noiembrie 2023 răspunsul ultimei primării venind abia pe 18 decembrie. Ulterior, procedurile legale de comunicare a hotărârilor luate de primării s-a încheiat pe 18 decembrie. A doua zi Consiliul Județean a transmis prefecturi spre consultare lista cu produsele și măsurile educative pentru anul școlar 2023-2024, procedura fiind încheiată pe 29 decembrie.
Din informarea făcută de Consiliul Județean la solicitarea Express de Banat, am reținut că programul pentru școli este finanțat de la bugetul de stat din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată precum și din fonduri externe nerambursabile, prin bugetul ministerului agriculturii. Cum însă bugetul general consolidat al județului a fost adoptat abia pe 4 martie, procedurile pentru derularea licitației pentru programul amintit au demarat în cursul lunii martie. Iar data limită de depunere a ofertelor este… 9 mai.
Context în care ne întrebăm dacă ceilalți elevi din județ vor mai beneficia de programul pentru școli în decursul actualului an școlar sau abia de la toamnă. Primăria Reșița a preferat să gestioneze programul pe cont propriu dar și aici elevii primesc hrană de doar o lună și jumătate.