Imagini cel puțin umilitoare și în același timp revoltătoare pentru un oraș cu pretenții europene au fost postate în ultimele zile pe rețelele de socializare, chiar din zona centrală a Lugojului. Sectorul din strada Mocioni, de la Ceasul Electric la Hotelul Dacia, altădată reperul-emblemă al urbei de Timiș, a devenit de mai mult timp unul dintre exemplele negative de îngrijire a domeniului public.
Oferta verii: mizerie și oameni fără adăpost
Gunoaie, aranjamente urbanistice din beton deteriorate, pavajul descompletat și oameni fără adăpost odihnindu-se pe peticele de iarbă din ansamblurile urbanistice sunt imaginile pe care orice lugojean, mai mult sau mai puțin neaoș, le-ar vrea șterse din peisajul cotidian. La acestea se adaugă mirosul de urină, pentru că oamenii străzii folosesc zona și ca veceu public, mirosul gunoaielor împrăștiate din tomberoane, dar și al celor care își fac veacul acolo, în frunte cu celebrul „Portocală”.
Dacă pentru cetățenii obișnuiți, ale căror drumuri în treburile zilnice trec inevitabil prin centru, starea de degradare inacceptabilă surprinsă în imagini a devenit, oarecum, o acceptare forțată a situației actuale, la fel e acum și pentru lugojenii care revin acasă după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. „Tocmai am vizitat Lugojul”, este comentariul trist al unei lugojence care a alăturat mesajului și un emoticon înlăcrimat.
Afectați sunt și cei care au firme în zonă și care încearcă să-și dezvolte afacerea promovând imaginea unor boschetari care dorm la umbra… boschetelor din centru, fără ca nimeni să-i deranjeze, poliție națională sau poliție locală.
Cum s-a ajuns aici?
Întrebarea deloc complicată are un răspuns la fel de simplu: incapacitatea administrației Lugojului, care a lăsat și zona centrală de izbeliște. Chiar dacă programul electoral din 2008 ne spunea că lucrările se vor face „de la periferie la centru”, era de așteptat ca după 12 ani acestea să ajungă în centru. Primarul Francisc Boldea vorbește în ultimii cinci ani despre un megaproiect de reabilitare a zonei centrale, pe trei tronsoane, care însă a rămas doar pe hârtie. În realitate centrul s-a degradat pe zi ce trece, iar aspectul lui nu îl face atractiv nici pentru pietoni, dar nici pentru cei care ar putea să își deschidă acolo mici afaceri.
Aspectul jalnic, ca de zonă părăsită, a făcut ca acesta să devină loc de dormit pentru peroanele străzii, loc de cerșit pentru cei care mai vor să facă un leu sau loc de plimbare pentru bicicliștii grăbiți. Pentru că, este evident, într-o zonă părăsită nu o să regăsești nici oameni ai legii, iar polițiștii locali sunt fie prea puțini, fie prea ocupați cu pandemia pentru a mai face ordine în centrul Lugojului. Din păcate, nu este singurul exemplu, același peisaj îl întâlnim și pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor sau în parcurile din municipiu. Semnalele nenumărate postate în ultimul timp pe rețelele de socializare, pe aplicațiile telefonice introduse de Primărie sau în mass-media nu au reușit să îmbunătățească cu nimic situația.
O refacere a zonei centrale, pe partea din Lugojul German, este mai mult decât necesară, dar până acum administrația locală nu a reușit să depășească stadiul de promisiune, investițiile fiind amânate de mai mulți ani, de la un exercițiu financiar la altul.
Ultimul termen promis de administrația locală este data de 10 august pentru începerea lucrărilor.