Holocaustul Romilor, comemorat online de Nevo Parudimos în anul pandemiei de coronavirus

Două filme documentare și mărturiile unuia dintre supraviețuitori au fost difuzate pe Facebook de Asociația Nevo Parudimos, în semn de comemorare a victimelor Holocaustului din 2 august 1944. 

În data de 2 august sau împlinit 76 de ani de când peste 4.000 de etnici romi au fost uciși în lagărul de concentrare din Auschwitz-Birkenau. În această zi se comemorează victimele genocidului (Porajmos) care a fost comis împotriva populației rome de către Germania nazistă și de aliații săi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În noaptea de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, cei 2.897 de membri de etnie romă rămași în viață – femei, bătrâni și copii din așa-numitul „lagăr al țiganilor” au fost exterminați în camerele de gazare. N-au existat supraviețuitori romi sau sinti în lagărele de concentrare de la Auschwitz. Celebrul doctor Josef Mengele a manifestat interes în mod deosebit pentru romi și i-a supus unor experimente îngrozitoare.

Sub egida proiectului „75 de ani de memorie”, Ziua Memorială a Holocaustului Romilor (numit și Holocaustul Uitat) a fost marcată de Asociația Nevo Parudimos printr-un streaming live pe pagina de Facebook a proiectului, respectând astfel măsurile impuse de pandemie. Începând cu ora 19.00, a fost organizată o proiecție de film online a documentarelor „Valley of Sights” și „Topovske tabăra – luptă pentru victimă”. Au urmat apoi mărturiile Anei Dumitru, supraviețuitoare romă din Transnistria.

Evenimentul a fost susținut prin sprijinul Programului Europa Pentru Cetățeni în proiectul „75 de ani de memorie – rom și non-rom” Act împotriva uitării 609055-CITIZ-1-2019-1-RO-CITIZ-REMEM.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/