Două filme documentare și mărturiile unuia dintre supraviețuitori au fost difuzate pe Facebook de Asociația Nevo Parudimos, în semn de comemorare a victimelor Holocaustului din 2 august 1944.
În data de 2 august sau împlinit 76 de ani de când peste 4.000 de etnici romi au fost uciși în lagărul de concentrare din Auschwitz-Birkenau. În această zi se comemorează victimele genocidului (Porajmos) care a fost comis împotriva populației rome de către Germania nazistă și de aliații săi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În noaptea de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, cei 2.897 de membri de etnie romă rămași în viață – femei, bătrâni și copii din așa-numitul „lagăr al țiganilor” au fost exterminați în camerele de gazare. N-au existat supraviețuitori romi sau sinti în lagărele de concentrare de la Auschwitz. Celebrul doctor Josef Mengele a manifestat interes în mod deosebit pentru romi și i-a supus unor experimente îngrozitoare.
Sub egida proiectului „75 de ani de memorie”, Ziua Memorială a Holocaustului Romilor (numit și Holocaustul Uitat) a fost marcată de Asociația Nevo Parudimos printr-un streaming live pe pagina de Facebook a proiectului, respectând astfel măsurile impuse de pandemie. Începând cu ora 19.00, a fost organizată o proiecție de film online a documentarelor „Valley of Sights” și „Topovske tabăra – luptă pentru victimă”. Au urmat apoi mărturiile Anei Dumitru, supraviețuitoare romă din Transnistria.
Evenimentul a fost susținut prin sprijinul Programului Europa Pentru Cetățeni în proiectul „75 de ani de memorie – rom și non-rom” Act împotriva uitării 609055-CITIZ-1-2019-1-RO-CITIZ-REMEM.