Vremurile romane reînviate în stil modern

Atmosfera de altădată de pe străzile orașului milenar este reînviată acum de autoritățile locale. Strada Romană din staţiunea Băile Herculane s-a schimbat la după ce a fost supusă unor ample lucrări de modernizare.

Scopul lor final este de promovare a traseului turistic cu specific roman “Via Danubii”, în zona Băile Herculane – Veliko Gradişte – Serbia. Valoarea acestei investiţii este de 1,2 milioane de euro, iar finanţarea proiectului a fost asigurată prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia 2007-2013.

Reabilitarea străzii a constat, de fapt, în refacerea infrastructurii prin asfaltarea părţii carosabile a drumului, pavarea trotuarelor, refacerea balustradei în stil roman şi a zidului de sprijin spre râul Cerna, dar și dotarea cu mobilier urban. Până și coşurile de colectare a deşeurilor au acum o tentă romană. În plus, atât strada, cât și zona adiacentă au fost amenajate într-un stil arhitectural roman, cu pavaje din piatră, statui și arcade.

Odată cu finalizarea acestui proiect, care este esențial dacă ne raportăm la istoria orașului de pe Cerna, și turiștii vor avea mai multe de învățat despre trecutul stațiunii. Mai mult decât atât, fiind un proiect transfrontalier, autoritățile locale sunt de părere că acesta ar putea aduce chiar și turiști din Serbia.