Yoghinii au început să sosească de ieri la Băile Herculane pentru tabăra internaţională organizată anual pe Valea Cernei, dar operatorii de turism din Herculane au motive de bucurie mult mai mari. Experţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare au venit pentru a treia oară în staţiune şi proiectul care urmăreşte renaşterea acesteia este aproape finalizat.
Mai mult de 50 de investitori au răspuns invitaţiei lansate de Primăria Băile Herculane pentru a participa la dezbaterea publică organizată cu scopul de a definitiva proiectul “Dezvoltarea urbană integrată în vederea reabilitării şi modernizării destinaţiilor turistice Băile Herculane, Borsec şi Sulina ca suport al activităţilor de turism durabil” şi de a stabili lista cu priorităţi pentru investiţii. La Herculane urmează o perioadă în care buldozerele vor avea serios de lucru. “Experţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, reprezentanţii administraţiei locale şi oamenii de afaceri din Băile Herculane s-au întâlnit cu ocazia unei noi dezbateri publice, a treia la număr, pentru a stabili împreună priorităţile şi proiectele care să conducă la renaşterea staţiunii. Noi vom continua studiul, iar în 15 mai va fi dezbaterea finală de aprobare. Noi am avut un grafic în acest proiect şi ne-am ţinut de el. Am vrut să prezentăm comunităţii proiectele pe care le-am gândit împrenă”, a spus Nicolae Ţarălungă, şeful de proiect.
Reprezentantul PNUD susţine că lucrurile s-au schimbat mult în bine de la prima sa vizită la Herculane şi anticipează un viitor frumos al staţiunii. “Cred că staţiunea va renaşte. Mă uit la cele şase luni de când am venit şi renaşte, cred eu, prin două aspecte. În primul rând prin lumea care a participat la aceste dezbateri. Îmi aduc aminte că în noiembrie erau mult mai puţini şi mai sceptici. Acum sunt mult mai mulţi, au idei, comunică. În al doilea rând, finanţările au început să vină, atât în sectorul privat, cât şi ca urmare a proiectelor Primăriei. Dacă se implică în continuare comunitatea, renaşterea va fi o stare de fapt”, a mai declarat Ţarălungă.
Garanţia Naţiunilor Unite
Nicuşor Vasilescu, primarul din Băile Herculane, a precizat că unele din proiectele sale ar fi putut fi implementate mai devreme şi exploatate electoral, dar asta ar fi însemnat irosirea banului public, deoarece ce s-ar fi construit ieri ar fi putut fi distrus astăzi. ”Am dezbătut cel mai important proiect pentru Băile Herculane. Cei de la Naţiunile Unite asigură continuitatea proiectelor noastre care sunt în curs de implementare, proiecte finanţate sau care urmează să obţină finaţare. Parteneriatul cu PNUD este de fapt garanţia finalizării proiectelor pe care le avem în implementare. Pentru a nu exista jocuri electorale sau politice am implicat această organizaţie în aşa fel încât să avem siguranţa că proiectele vor continua la Herculane indiferent de cine administrează oraşul sau conduce guvernul”, a spus Vasilescu.
Edilul-şef este convins că „Perla Banatului” va îmbrăca straie noi, mai ales că, mediul privat este tot mai receptiv la ideile şi proiectele sale. „Am încredere că staţiunea renaşte, am şi promovat acest slogan la târgurile de turism, şi eu cred că din această toamnă se vor vedea schimbările. În mediul privat se văd chiar şi astăzi. Noi am început semnarea contractelor de execuţie pentru proiectele administraţiei locale şi din toamnă se vor vedea schimbările majore şi staţiunea va arăta cu adevărat că renaşte”, a declarat primarul Vasilescu.