Herculane, de la legende la planuri de turism

explo 1000x200

”Mirajul Cernei. Model turistic sustenabil” este numele noului volum al profesorului Ilie Cristescu. Cartea lansată astăzi oferă o nouă viziune asupra stațiunii Băile Herculane.

Profesorul universitar Ilie Cristescu a ales să își lanseze cel mai recent volum în cadrul conferinței internaționale care are loc astăzi la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița.

Cartea prezintă istoria Băilor Herculane, date despre mari conducători și burghezi ai lumii care au trecut prin Herculane și care au vorbit despre aceste locuri, dar și alte legende și date aproape uitate despre stațiunea de pe Valea Cernei. Mai mult decât atât, cartea oferă și un model de sustenabilitate a complexului turistic care, potrivit autorului, trebuie ”să dăinuiască în timp și să se poată bucura de el și copiii copiilor noștri”.

”Am elaborat și am scris această carte pentru faptul că anul acesta sunt niște evenimente deosebite pe care comunitatea ar trebui să le sărbătorească. Cel mai important eveniment ar trebui să îl consarcăm și să îl știe lumea este cea de-a doua descoperire a Herculane-lui, cea austriacă. Se împlinesc 290 de ani de atunci. Prima descoperire a fost cea romană de acum 1800 de ani. Imaginați-vă să veniți acum de la Roma la Herculane cu mașina, ce greu ar fi. Mai mult atunci când veneau cu caii, cu caleașca, atâta drum numai să facă baie la Herculane” a declarat autorul volumului, Ilie Cristescu.

Invitat să vorbească despre carte, prorectorul Universității din Reșița a numit-o ”o lacrimă de suflet”. Gheorghe Popovici ne propune ca, prin acest volum, să lăsăm grijile deoparte și să trăim regește pentru că în ea sunt prezentate povești ale unor regi și regine, împărați și prinți care au ”cântat în scrierile lor frumusețea Băilor Herculane”.

”Mai mult decât atât, cartea prezintă iubirea și dorul de casă al profesorului Cristescu, dar și un model de management turistic, oferind soluții pentru cei care lucrează în turism”, spune Gheorghe Popovici.