Hepatita severă de cauză necunoscută: A fost depistat primul caz în România

727853fc 3a75 40e0 b709 04e023b0ee34
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

A fost depistat primul caz de hepatită severă acută, de cauză necunoscută, în țara noastră. 

Practic, în cazul pacientului, nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent.

„Referitor la cazul de hepatită acută severă, apărută la un copil din România, Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută, înregistrate la copii cu vârstă între 1 luna și 16 ani. Aceste cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.l”, transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.

Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi.

1000x100 (5)

Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat.

„Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, mai informează Ministerul Sănătății.