Asociația pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara organizează o campanie de strângere de fonduri pentru construirea unui heliport pe terasa noului corp de clădire care este aproape gata.
Campania de strângere de semnături a fost inițiată la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut și este autorizată de Consiliul de Administrație al Asociației pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. Estimarea asociației este că suma necesară pentru realizarea heliportului pe terasa ultimului nivel al noului corp de clădire se ridică la 1 milion de euro.
Deja a fost semnat un contract cu o firmă care să realizeze proiectul tehnic și să obțină avizele necesare pentru amenajarea heliportului „destinat zborului VFR de zi și noapte, având elicopter critic de proiectare EC 135 T3H”.
„Noi am demarat campania de strângere de fonduri de la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut. Am estimat că e nevoie de 1 milion de euro. Nu știm încă suma fixă pentru că studiul de fezabilitate e în lucru, mai durează aproximativ o lună. Toate avizele sunt gata. Avem bugetați 500.000 de lei din bugetul național. Am discutat cu sponsori privați. Multinaționalele ar fi dispuse să ajute, suntem în discuții să găsim un sponsor privat care să ne susțină cu o sumă mai mare.”, a declarat Andrei Meșter, managerul de proiect, pentru expressdebanat.ro.
Asociația își propune să strângă banii în cel mult un an. „Disponibilitatea unui heliport pe noul corp de clădire duce la rapiditatea în rezolvarea cazurilor grave, care necesită relocarea prin transport aerian a pacienților aflați în situații de urgență medicală. Copiii ajunși în urgențe cu ajutorul elicopterului vor câștiga timp pentru viața lor, o întârziere, chiar și de câteva minute, fiind critică, mai ales în cazul nou-născuților.”, se arată în documentele Asociației.
În 2024 sunt fix 10 ani de când au început lucrările de construcție la noua clădire (corpul B) a Spitalului de Copii. Aici ar urma să fie mutate urgențele spitalului, policlinica, laboratoarele de analize, radiologia, chirurgia pediatrică, terapia intensivă, ortopedia și secția de prematuri. Spitalul va avea saloane pentru copii și mame, dar și săli de curs pentru studenți.
Viceprimarul Ruben Lațcău spune că lucrările sunt gata aproape 100%. Dar recepția va dura luni bune.
„Chiar în această săptămână am fost pe șantier; s-au început deja lucrările pentru refacerea zonei din jurul spitalului, trotuarul perimetral e făcut. Probabil luna următoare vom reface toată zona adiacentă. Înăuntru mai sunt lucrări mici de făcut, câteva zone unde trebuie să refacem tartanul și podeaua, ca să ne asigurăm că nu vom avea probleme la recepție, finisaje, refaceri de balustrade și scări. Suntem într-o procedură de pre-evaluare pentru recepție. E gata 98-99%, în aprilie va începe procedura de recepție. Va fi o procedură lungă și complexă. E un spital în întregime digitalizat, în ce privește infrastructura (…). Câteva luni va dura recepția.”, a explicat viceprimarul Ruben Lațcău pentru expressdebanat.ro.
Viceprimarul se declară surprins de inițiativa construcției heliportului, cel puțin în această etapă. După recepție, eforturile ar trebui îndreptate către dotarea spitalului, spune Ruben Lațcău, dotare care ar trebui să se producă până anul viitor.
„Cred că înainte să ne apucăm să construim alt obiectiv ar trebui să terminăm ce am început. Importantă e acum recepția. Apoi corpul nou de legătură între corpul A și corpul B care să preia toate funcțiunile care sunt lipsă la spitalul Louis Țurcanu. (…) Cred că ordinea de prioritate pleacă de jos în sus, nu de sus în jos. Înainte de elicopter trebuie să finalizăm corpul actual, să refacem curtea, împrejurimile, corpul cu cantina. (…) Această inițiativă mă surprinde.”, a explicat Ruben Lațcău.
Noul corp de clădire al spitalului care e aproape gata de recepție are demisol, parter și șase etaje. Costurile investiției sunt de aproximativ 12 milioane de euro, bani de la bugetul local și Ministerul Sănătății.