Intemperiile din ultimele săptămâni au provocat pagube însemnate și în fondul forestier administrat de Direcția Silvică a Județului Caraș-Severin.
Județul Caraș-Severin s-a aflat sub incidența codului roșu de vreme rea în repetate rânduri, în ultimele două luni. Vântul puternic, ploile abundente, pe alocuri cu grindină, au afectat și parte din fondul forestier al județului. Potrivit șefului Direcției Silvice Caraș-Severin, Ion Tabugan, vorbim despre arbori doborâți sau rupți de vânt de pe o suprafață de circa 2.662 de hectare, volumul de masă lemnoasă estimat a fi afectat fiind de 267.400 mc.
Raportat la nivelul ocoalelor silvice, situația este următoarea: la Ocolul Silvic Mehadia au fost afectate 910 hectare, cu un volum estimat de 55.900 mc, la Ocolul Silvic Nera – 1.635 de ha, cu un volum estimat de 196.500 mc, la Ocolul Silvic Anina – o suprafață de 113 ha, cu un volum estimat 14.700 mc, iar la Ocolul Silvic Reșița – o suprafață de 4 ha, cu un volum estimat 400 mc.
„Precizăm că la Ocolul Silvic Nera, din totalul suprafeței afectate de 1.635 de ha, o suprafață de 1.382 de ha este inclusă în zona de protecție integrală a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului și în Catalogul Național al Pădurilor virgine/cvasivirgine din România, iar din suprafața inclusă în zona de protecție integrală, 329,5 ha sunt în situl UNESCO Izvoarele Nerei. De asemenea, la Ocolul Silvic Anina, din totalul suprafeței afectate de 113 ha, o suprafață de 40,5 ha este inclusă în zona de protecție integrală a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.”, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Direcției Silvice Caraș-Severin, Ion Tabugan
La nivelul acestor ocoale silvice, au fost constituite echipe de teren care verifică toate suprafețele afectate, urmând a se proceda în regim de urgență la punerea în valoare și obținerea aprobărilor necesare recoltării acestor produse accidentale, a mai precizat Ion Tabugan