Harta pistelor de biciclete care vor lega județele din Banat. Costul unui kilometru este estimat la peste 80 de mii de euro

harta pnrr

470 de km de piste de biciclete vor fi amenajate în Timiș prin PNRR, în cadrul unei rețele care va lega județul de Arad, Caraș – Severin și Hunedoara. Partenerii – 125 de UAT-uri, consilii județene, municipii, orașe și comune au accesat peste 142 de milioane de euro pentru amenajarea de piste de biciclete.

Calculată la un cost mediu estimat de 82.500 de euro pentru fiecare kilometru de pistă de biciclete, suma alocată Timișului se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro. În total, în cele patru județe vor fi amenajate pe bani europeni piste de biciclete pe o distanță de 1.729 de kilometri.

„Suma câștigată este cea mai importantă investiție în infrastructura velo din istoria celor patru județe și cea mai mare din țara noastră. Este o inițiativă complexă care conectează patru județe, Timișul având trasee atât prin est, cât și prin vest, fiind vizată inclusiv Timișoara. Aparatul nostru de specialitate are toată aprecierea mea pentru efortul depus. Au elaborat un proiect de calitate, rapid, reușita fiind cu atât mai mare cu cât a fost nevoie de coordonarea cu 125 de unități administrativ – teritoriale. Am promis că voi mobiliza resurse, că voi face în mandatul meu o prioritate din construirea de piste de biciclete la nivel județean și mă țin de cuvânt.”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Timișul va avea cea mai lungă rețea de piste de biciclete din țară. Este de altfel și singurul județ care lucrează la o strategie de cicloturism și singurul județ care are deja o pistă transfrontalieră construită. Cel mai mare proiect finanțat din PNRR destinat autorităților locale, în valoare de 142 milioane de euro, se va realiza în Banat.