Harta alunițelor de pe corp, făcută cu un aparat care folosește inteligența artificială. Video Dermatoscopul, în dotarea Spitalului CF Timișoara

derma 2

Cabinetul de dermatologie din Ambulatoriul Spitalului CF din Timișoara a fost dotat cu un aparat care analizează  alunițele în vederea depistării precoce a cancerului de piele. Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele și are o incidență medie de 10 la 100.000 de oameni.

Melanomul malign poartă cel mai mare risc de producere de metastaze, spun medicii de la Spitalul CF Timișoara, ceea ce face ca perioada de supraviețuire să fie foarte mică. Boala poate fi însă vindecată, cu condiția să fie diagnosticată din timp. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple este necesară o evaluare a leziunilor de pe corp.

Full Body Mapping este tehnica prin care poate fi realizată o hartă a întregii suprafețe corporale prin care se identifică toate leziunile cu potențial de a se transforma în cancer de piele. Video Dermatoscopul este aparatul cu ajutorul căruia medicii Spitalului Clinic CF reușesc să realizeze această „hartă a alunițelor” de pe corp.

derma 4

„Video Dermatoscopul este prevăzut cu două camere în fața cărora așezăm pacientul, în diferite poziții, pentru a scana întregul corp. Practic, realizăm harta leziunilor, a alunițelor, după care luăm fiecare leziune în parte și o analizăm. Imaginile sunt stocate în calculator, astfel că avem posibilitatea evaluării și comparării lor în dinamică.”, a spus Claudia Tîrziu, medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Aparatul folosește inteligența artificială.

publicitate ziar expresb 1000x100

derma 1

„Calculatorul ne ajută să aflăm dimensiunea, diametrul și simetria leziunii. Apoi putem stabili anumite aspecte legate de structurile din leziunea suspectă, iar la final avem un scor care ne va indica dacă vorbim de o leziune benignă sau malignă și ne ghidează către schema terapeutică pe care ar fi necesar să o urmăm. Diagnosticul de certitudine este dat, însă, de examenul histopatologic.”, a mai precizat Claudia Tîrziu.

Medicii Spitalului Clinic CF Timișoara recomandă un consult dermatologic anual tuturor persoanelor. Mai des ar trebui să facă asemenea controale medicale vârstnicii, persoanele cu istoric personal sau familial de cancer de piele, cei cu multiple alunițe atipice, persoanele care au o expunere constantă la raze ultraviolete, au istoric de arsuri solare sau care frecventează saloanele de bronzat.

Medicii mai recomandă o autoevaluare a pielii, făcută acasă, lunar, pentru identificarea posibilelor leziuni tegumentare și prezentarea la cabinet dacă apar leziuni noi sau dacă se modifică cele preexistente, ca formă, dimensiune, culoare sau dacă există prurit(senzație de mâncărime) sau durere la nivelul acestora.

Programul Cabinetului de Dermatologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara poate fi găsit pe pagina Spitalului Clinic CF Timișoara.