Harry Potter, subiect de Bacalaureat

În sesiunea specială de Bacalaureat, organizată la Bacău, unui elev i-a picat la proba orală Limba și literatura română, un subiect din seria de cărți SF, Harry Potter.

Deși această întâmplare a făcut mare vâlvă atât printre elevii în an terminal, cât și printre profesorii de Limba română, se pare că introducerea unui fragment din Harry Potter la Bacalaureat nu este o alegere întâmplătoare.

În clasa a IX-a avem în manuale tema Literatură și cinematografie, unde paralela se face între cartea Harry Potter și Piatra filozofală și filmul cu același nume. Luăm fragmentul din carte și căutăm secvența respectivă în film, după care începem o dezbatere: varianta scrisă față de varianta filmată”, povestește Atena Lungu, profesoară de română a Liceului Diaconovici-Tietz Reșița.

Ce spun elevii despre acest lucru

Nu mi se pare normal să fie introdus un astfel de subiect la Bacalaureat, ar trebui să fie subiecte doar din operele care sunt stabilite de la început că intră în tematica examenului. Nu aș vrea să se schimbe nimic în legătură cu subiectele , aș vrea doar să mai scoată din operele literare obligatorii pentru că sunt prea multe”, spune Istodorescu Sorina, elevă în clasa a XII-a.

Eu aș vrea să prind un astfel de subiect pentru că am urmărit toate filmele din seria Harry Potter, deci mi-ar fi foarte ușor să vorbesc pe acestă temă”, declară elevul Gaiță Alexandru, de la Liceul Diaconovici-Tietz.