Hamlet, viziune modernă la Teatrul de Vest

hamlet teatrul de vest resita

În premiera teatrului reșițean, se îmbină jocul actorilor cu muzica, mesajul scris și tehnica modernă.

„Hamlet” s-a jucat în serile de joi și vineri pe scena teatrului reșițean, regizorul John Blondell propunându-le spectatorilor o adaptare scurtă a textului lui Shakespeare. Deși acțiunea textului original se desfășoară în plin Ev Mediu în castelul Elsinore din Danemarca, versiunea propusă de regizorul american îl aduce pe Hamlet în zilele noastre într-o locație pe care spectatorul o poate așeza oriunde.

Costumele țin de civilizația urbană a zilelor noastre, decorul amintește mai de grabă de periferia unei localități urbane, coloana sonoră și efectele video sunt de asemenea desprinse din lumea tehnologizată pe care o știm cu toții. În acest cadru, firul dramei shakespeariene este redat, pe scurt, prin patru personaje care astfel rezumă intriga, complotul, misterul și deznodământul uneia dintre cele mai cunoscute opere din dramaturgia universală.

Hamlet este tânărul frământat de aflarea adevărului, dorindu-și răzbunare pentru moartea tatălui ucis de fratele care prea repede-i luă locul pe tron și-n patul conjugal. De-aici pornește totul, cu „nebunia” închipuită a tânărului prinț, ducând-o-n pragul deznădejdei pe Ofelia și mai apoi aruncând-o în ghearele morții, cu Laertes, fratele Ofeliei, dorind la rându-i răzbunare, și c-un duel care-n final descoperă adevărul și-aduce mult dorita răzbunare.

„Ce-i omul? Un animal, nimic mai mult. Căci gândul e-mpărțit în patru, una de-nțelepciune și trei de lașitate. Acum sau mai târziu tot sună ceasul. De vreme ce nu-ți pasă ce lași în urma ta, ce-ți pasă de pieri acum sau mai târziu?”, o spuse Hamlet precum un testament înaintea ultimei suflări. Restul e tăcere…
Foto: Teatrul de Vest

hamlet, într o adapatre modernă la teatrul de vest din reșița.

Hamlet, ultima premieră la Teatrul de Vest din Reșița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/