HALUCINANT. Un primar din Timiș a furat în voie timp de 12 ani din banii publici, dar nu are decât hainele de pe el!

E absolut incredibil ce a făcut pe durata celor trei mandate de primar, dar a fost prins de procurorii DNA abia după ce a târât-o după el în pușcărie pe fiica sa, pentru fraudă cu fonduri europene!

Aurică Băran, fostul primar al comunei Tormac din județul Timiș până în 2012, și fiica sa, Diana Băran, au fost prinși, în 2016, la Cenad, în timp ce încercau să fugă din țară. Tocmai fuseseră condamnați definitiv la șapte, respectiv trei ani de închisoare pentru fraudarea fondurilor APIA. În fapt, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni: tentativă de înşelăciune, fals intelectual, instigare la fals intelectual, complicitate la fals în înscrisuri oficiale, complicitate la folosirea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false! Aurică Băran încercase să obțină în mod fraudulos bani de la Uniunea Europeană prin APIA, folosind acte false sau care conțineau date nereale, toate documentele fiind făcute în numele fiicei sale, Diana, o tânără de 26 de ani.

Cam în aceeași perioadă, când lui Băran i se numărau zilele de pușcărie, acesta era atent verificat de procurorii DNA pentru activitatea sa derulată timp de trei mandate la Primăria Tormac. Abia acum își arăta omul cu adevărat fața de escroc! Primar între 2000 și 2012, Aurică Băran, au descoperit organele de cercetare penală într-un final, „a acționat constant în sensul încălcării atribuțiilor de serviciu cu consecința cauzării unor importante pagube materiale bugetului UAT Tormac și a obținerii pentru sine sau pentru alții de foloase necuvenite”. Băran încheia contracte de prestări servicii sau achiziții publice cu societăți comerciale deținute sau controlate de persoane din anturajul său sau chiar de către acesta prin intermediul unor membri de familie pentru sume foarte mari de bani. Băran efectua plăți din banii Primăriei încălcând toate dispozițiile legale pentru lucrări care, în realitate, nu se executau și pentru pentru bunuri ce nu erau livrate conform contractelor. Multe dintre plăți erau făcute în baza unor facturi emise în fals, pe numele unor firme care nu aveau nicio legătură cu Primăria Tormac sau cu serviciile pretins furnizate!

Practic, procurorii DNA au descoperit ceva incredibil, ceva ce n-a mirosit, în mod suspect, nimănui! Timp de trei mandate! 12 ani! E adevărat, activitatea infracțională a fostului edil a fost dovedită doar pentru ultimul mandat, dar aprecierile procurorilor legat de activitatea de primar a lui Băran se extind și pentru primele două. În Primăria Tormac, pe vremea lui Băran, au mai descoperit procurorii DNA, nu exista decât o singură variantă de achiziție publică: încredințarea directă! De sistemul electronic de achiziții publice nu s-a atins nimeni! Inițial s-a vorbit despre un prejudiciu ce depășește 2 milioane de lei. După efectuarea urmăririi penale, a ajuns să i se impute ceva mai puțin. Ceva infim în comparație cu cât se presupune că a colectat ilegal din banii publici primarul Băran! Cu toate astea, din spatele gratiilor, omul se plânge că e lefter, că nu are nimic altceva decât hainele de pe el, astfel că nici nu poate fi vorba despre recuperarea prejudiciului creat.

„Prin efectuarea în mod nelegal de plăți constând în achitarea unor facturi emise de diverse societăți comerciale, care atestau în mod nereal executarea lucrărilor/livrarea bunurilor contractate, a cauzat un prejudiciu UAT Tormac în valoare de 1,5 milioane lei! S-a încercat luarea măsurilor asigurătorii, însă inculpatul nu are bunuri proprii ori sume de bani care să fie indisponibilizate, astfel că a fost imposibilă instituirea măsurilor asigurătorii”, subliniază DNA Timișoara.

Aurică Băran e judecat în prezent la Tribunalul Timiș, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată!

Rămâi pe expressdebanat.ro pentru dezvăluiri incredibile despre jaful din banul public la care autoritățile au închis ochii timp de 15 ani!