HALUCINANT. „Nu lucrez, sunt studentă, nu înregistrez venituri! Am luat 50.000 de euro împrumut!”

Fata celui mai mare șpăgar dovedit din Caraș-Severin, doctorul Sebastian Telbis, a fost audiată în calitate de martor la Tribunalul Caraș-Severin în legătură cu averea părinților, dar în special cu privire la proprietățile aflate pe numele său! Foarte distrată, Laura Andreea Telbis a făcut afirmații uluitoare.

Înainte de a răspunde întrebărilor judecătorului, procurorului și avocatului tatălui ei, tinerei i s-a pus în vedere faptul că, fiind rudă cu inculpatul, poate defuza să depună mărturie. Așa cum a făcut mama sa, fosta judecătoare Luminița Telbis. „Nu refuz!”, a spus cu zâmbetul pe buze tânăra studentă la Medicină.

Reprezentantul Ministerului Public a avut inițial o singură întrebare, legată de perioada 2011 – 2014, de activitățile desfășurate de  Laura Andreea Telbis, dacă au fost remunerate sau nu și dacă a realizat  venituri pe alte căi. „Nu, nu lucrez, sunt studentă, nu înregistrez venituri. Am primit banii necesari cheltuielilor curente și cei pentru studii de la rude. În fiecare vacanță de vară mergeam la bunici, îmi dădeau bani. De majorat am primit o sumă semnificativă de bani. În fiecare an, taxa de școlarizare s-a schimbat, în fiecare an m-am mutat și am stat și la Arad, am făcut naveta, nu am stat numai în chirie. Anul acesta taxa mea de școlarizare a fost de 9.000 de lei. Nu pot preciza în acest moment care sunt sumele de bani cu care m-au sprijinit părinții. Sunt în ultimul an de facultate”, a răspuns fiica soților Telbis.

Pentru că doctorul șpăgar are în proprietate mult peste zece imobile, procurorul de caz a fost nevoit să numeroteze apartamentele în rechizitoriu pentru a putea fi identificate mai ușor. Avocatul inculpatului i-a solicitat martorei să povestească despre apartamentul nr. 8, din Timișoara, dacă l-a cumpărat ea în nume propriu și în ce scop. Mai mult, prin cine l-a cumpărat și cu ce bani. Răspunsul fetei a lăsat asistența cu gura căscată. În timp ce o familie cu doi salariați plătește rate 30 de ani pentru o amărâtă de garsonieră, studenta Laura Andreea Telbis a făcut rost într-o clipă ce 50.000 de euro! „Acest apartament am vrut neapărat să-l cumpăr deoarece avea trei camere și era foarte aproape de verișoara mea. Tatăl meu nu a fost de acord, pentru că avea nevoie de bani pentru achiziționarea de aparatură medicală după ce voi termina școala, ca să profesez, dar s-a interesat circa un an de zile dacă prețul mai scade. Pentru că nu s-a întâmplat așa, cu acordul mamei mele, am luat 50.000 de euro împrumut de la verișorul meu Carol și am încheiat actul de vânzare al apartamentului, plătind efectiv acest preț. Am și chitanță pentru plată! Împrumutul urma să-l restitui din prețul pe care urma să-l obțin din vânzarea apartamentului nr. 7. Prețul cerut inițial a fost mai mare, 65.000 de euro, dar proprietarii, găsindu-și o casă, au mai lăsat la preț”, a povestit tânăra, la fel de amuzată.

Cerându-i-se să detalieze acest episod, Laura Andreea Telbis a relatat că a mers personal până în Dudeștii Vechi și a luat cei 50.000 de euro de la verișorul ei primar, Carol Telbis, pe care apoi i-a depus la bancă. Au făcut și un act în acest sens. „Am scris noi de mână. Amândoi am scris. El a scris că mi-a dat mie un împrumut, am semnat amândoi, eu am scris că am luat de la el un împrumut și am semnat amândoi”, a mai precizat aceasta. Interesant este că actul respectiv ar fi fost întocmit și semnat fără ca vreo altă persoană să fie de față. Mai mult, ar fi fost scris de mână și nu tehnoredactat computerizat, astfel că o eventuală expertiză criminalistică ar putea stabili foarte greu data la care a fost semnat.

Până la pronunțarea sentinței în acest dosar, în care Sebastian Telbis e judecat pentru infracțiunea de spălare de bani, Tribunalul Caraș-Severin a admis „cererea de instituire a măsurii asigurătorii solicitată de reprezentantul parchetului, asupra a trei dintre imobile şi se solicită notarea ipotecară la acestor imobile la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş – Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară”.