Hackerii din Caransebeş au spart serverele NASA!

Mai mulţi tineri din oraşul de pe Timiş şi Sebeş au alarmat FBI-ul după ce au spart cele mai securizate site-uri din lume. Apoi s-au apucat de golit conturile italienilor!

Cluburile de Internet din Caransebeş au intrat în decembrie 2005 în atenţia Biroului de Investigare a Fraudelor (FBI) după ce a fost sesizat de mai multe firme americane care au reclamat că serverele lor au fost accesate ilegal. Atacurile informatice veneau din România. Doi ani mai târziu, FBI a cerut sprijinul DIICOT. După investigaţii serioase, în martie 2009, s-a început urmărirea penală faţă de Adrian Capră, Claudiu Saghin, Adrian Florea, Petrică Alexin, Bogdan Cătănescu şi Valentin Creţu pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Aceştia au început să comită infracţiuni din spatele monitoarelor de calculator în 2003. Au accesat mai întâi mai multe sisteme informatice aparţinând unor instituţii guvernamentale şi neguvernamentale din SUA şi Europa. „S-a reţinut că, începând cu anul 2007, s-au constituit într-un grup infracţional, care, prin clonarea paginilor Web ale unor bănci din Italia, Germania şi Spania, au obţinut datele de identificare a conturilor bancare ale clienţilor, pe care le-au folosit la plata unor credite telefonice pentru reîncărcarea cartelelor telefonice, respectiv pentru retragerea de numerar”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT. Ulterior, cercetările au fost extinse şi faţă de Marius Cebuc, Tiberiu Sandu şi Auraş Popa.

Au speriat NASA!

Cebuc, care folosea identităţile virtuale „Angelboy” şi „Darkside”, a preluat în 2004 controlul serverului unei companii importante de soft din Illinois. S-a folosit pentru asta de calculatoarele din internetcafe-urile din Caransebeş, Demeter & CO, Com Bat Net şi Flanco Internaţional. Cebuc nu a recunoscut nimic, în timp ce Adrian Capră, alias ,,Cappy”, a spus că a spart mai multe servere, dar că nu şi le mai aminteşte. Capră s-a lăudat la un moment dat că a penetrat site-ul unei universităţi americane, din San Diego. Bogdan Cătănescu, ,,Karamel” după identitatea virtuală, s-a oferit să vândă parolele de accesare a unor site-uri pe care le spărsese contra sumei de 1.000 de dolari. În iulie 2005, Capră, Cebuc, Tiberiu Sandu, alias ,,djcontact”, şi Valentin Creţu, cu identitatea virtuală ,,scooter”, au penetrat serverele Universităţii Illinois Urbana. Una din cele mai spectaculoase lovituri a fost dată de hackerii caransebeşeni în iulie 2005. ,,Capră, Cebuc, Creţu şi Sandu au accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, serverul moat.nasacom.nasa.gov, aparţinând Centrului pentru Zboruri Spaţiale Goddard – NASA”, au reţinut procurorii în rechizitoriu.

Zeci de mii de dolari!

Dacă până atunci s-au mulţumit doar să demonstreze că le fuge mintea, din septembrie 2007, băieţii s-au pus pe făcut bani. Capră şi Cătănescu s-au apucat de operaţiuni de phishing. ,,În perioada ianuarie – octombrie 2008, inculpaţii au accesat de la distanţă mai multe servere, pe care au postat paginile clonate ale mai multor bănci, cum sunt Poste IT, Bankinter şi Deutche Bank, sucursala din Italia. (…) Inculpaţii au trimis din partea unor bănci ale căror pagini au fost clonate mesaje email de tip phishing. În conţinutul scrisorii, care era prezentat destinatarilor mesajului electronic ca venind din partea unei bănci, li se comunica, în mod mincinos, că banca va suspenda contul dacă nu vor introduce datele de identificare şi li se cerea să acceseze un link care conducea utilizatorul spre pagina clonată a băncii. Cei doi inculpaţi au obţinut datele de identificare a mai multor cetăţeni, în special italieni, care, induşi în eroare de pagina falsificată a băncii, au comunicat infomaţiile solicitate”, se arată în materialul de urmărire penală.

Datele au ajuns prin Yahoo Messenger în Italia, la Auraş Popa. Acesta scotea bani din conturile italienilor şi trimitea un procent important prin Western Union, la Caransebeş, inculpaţilor Capră şi Cătănescu. Popa a făcut în cursul anilor 2008-2009 nu mai puţin de 40 de transferuri, însemnând aproximativ 25.000 de euro. Acesta a recunoscut că a trimis bani celorlalţi doi inculpaţi şi că percepea un commision de zece la sută din sumele transferate, dar a negat că ar fi fost implicat în retragerile frauduloase. Capră şi Cătănescu au arătat însă că Popa ,,s-a ocupat de transferurile frauduloase de bani, de retragerea acestora din conturi şi de împărţirea banilor”. Cu ocazia percheziţiei făcute la locuinţa lui Cătănescu au fost găsite droguri şi ustensile folosite la consumul şi prepararea acestora. Nu mai puţin de 16 grame de cannabis au fost ridicate din casa tânărului. Cu toţii au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi, dar deocamdată mai au căi de atac. Magistraţii timişoreni au dispus confiscarea de la inculpaţi a următoarelor sume de bani: 13.717 euro de la inculpatul Capră; 18.409 euro de la Cătănescu; 32.126 euro de la inculpatul Popa. Cătănescu a rămas şi fără cele 16 grame de substanţe stupefiante găsite în locuinţa sa cu ocazia percheziţiilor.