Guvernul a aprobat, vineri, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA şi e-Factura, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare. Ordonanța prevede prelungirea cu şase luni a termenului de aplicare a e-TVA, a precizat ministrul Finanţelor Marcel Boloş la finalul şedinţei Executivului.
Ministrul Boloș a subliniat în raport cu mecanismul colectării TVA că este estimată o încasare la bugetul de stat de 120 miliarde lei, bani care finanţează toate instituţiile publice şi din care sunt plătite şi pensiile, liberalul adăugând că sunt în pregătire noutăţi fiscale cum ar fi RO e-Proprietatea şi Declaraţia unică inteligentă pentru PFA.
PNL Timiș consideră esențială racordarea deciziilor guvernamentale cu mare impact economic la realitățile din economia reală, o conduită relevantă mai ales pentru județele cu cele mai mari contribuții prin taxe și impozite, cum este și situația Timișului. Astfel, ecourile generate de noile reglementări legate de e-TVA, venite din partea companiilor, organizațiilor din mediul de afaceri, antreprenorilor și asociațiilor de specialitate din economie au determinat un răspuns direct al Ministerului Finanțelor, în acord cu solicitările adresate factorilor guvernamentali, pentru o mai bună aliniere a noilor măsuri la practicile și realitățile economice.
„Astăzi (n.r, vineri) s-au adoptat modificările la mecanismul e-TVA care prevede şase luni, până la 1 ianuarie 2025, extinderea perioadei în care notele de diferenţe privind TVA dar şi notele justificative să nu fie percepute contribuabililor. În acest fel, Ministerul Finanţelor are posibilitatea să analizeze acest mecanism şi de unde rezultă diferenţa între ce e depus la Fisc şi notele depuse de contribuabili. Am aprobat constituirea Comitetului e-TVA împreună cu reprezentanţii din mediul de afaceri, din ANAF, să evaluăm dacă putem să avem alte propuneri de măsuri pentru îmbunătăţirea acestui mecanism.”, a explicat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului.