Guvernul majorează cu aproape 50% fondurile pentru unitățile de asistență medico-socială. Dar jumătate din creştere trebuie suportată de autorităţile locale!

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat ieri Hotărârea de Guvern privind modificarea HG nr. 459/2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate în unităţile de asistenţă medico-sociale, transmite ministerul printr-un comunicat de presă remis redacţiei.


Actul normativ prevede majorarea fondurilor necesare funcționării unităților de asistențã  medico-sociale de la 40.872 lei/pat/an la 59.677 lei/pat/an, ca urmare a creșterii  drepturilor salariale ale personalului încadrat și a majorării cheltuielilor cu medicamente și materiale sanitare din ultima perioadă. Standardul de cost a mai fost actualizat în luna decembrie 2016 în funcţie de nivelul cheltuielilor determinate de funcţionarea la parametrii corespunzători a unităţilor de asistenţă medico-socială.

„Marea majoritate a unităţilor de asistenţă medico-sociale funcţionează în subordinea consiliilor locale comunale, care nu dispun de veniturile proprii necesare pentru a asigura finanţarea suplimentară a unităţilor de asistenţă medico-sociale“, se subliniază în comunicatul primit de la Ministerul Sănătăţii, fără a se spune esenţialul: Din proiectul de hotărâre am aflat că jumătate din creşterea adoptată de Guvern va trebui suportată din bugetele locale!

„Prin acest act normativ se creează cadrul legal necesar pentru: majorarea nivelul standardului de cost/an/pat, pentru serviciile acordate în unitățile de asistențã medico-sociale de la 40872 lei/pat/an la 59,677 lei/pat/an și defalcat pe surse de finanțare, dupã cum urmeazã: majorarea standardului de cost pentru cheltuielile suportate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, din sume alocate prin transferuri cãtre bugetele locale, de la 11,275 lei/an/pat la 20,986 lei/an/pat; majorarea standardului de cost pentru cheltuielile suportate de la bugetul de local, de la 29597 lei/pat/an la 38691 lei/an/pat“, se specifică în actul normativ adoptat ieri.

Unităţile de asistenţă medico-sociale sunt organizate şi funcţionează ca o structură intermediară între unităţile sanitare şi unităţile de asistenţă socială. Beneficiarii serviciilor acordate în unităţile de asistenţă medico-socială sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesită, permanent sau temporar, supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care, datorită unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să îşi asigure nevoile sociale, să îşi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrare socială. La nivel naţional sunt avizate un număr de 68 unităţi de asistenţă medico-socială, cu un număr total de 3.268 de paturi avizate.

Sursă foto: capital.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/