Guvernul Florin Cîţu prelungește programele de sprijin pentru economie adoptate de Guvernul Ludovic Orban în 2020

Guvernul a adoptat prelungirea programelor IMM Invest și IMM Factor și introducerea în piață a noului program Agro IMM Invest, adoptat la finalul anului trecut – o veste excelentă pentru mediul de afaceri din România, este de părere deputatul PNL, Jaro Marșalic.

Programul IMM INVEST ROMÂNIA merge mai departe. Prin acest program, statul român acordă garanții pentru creditele contractate de microîntreprinderi și întreprinderile mici și mijlocii, în scopul finanțării investițiilor și pentru asigurarea capitalului de lucru.

Deputatul Jaro Marșalic anunță că s-a prelungit termenul până la care pot fi emise contracte de garanție/acorduri de finanțare: 30 iunie 2021, plata grantului urmând să fie efectuată până la 30 iunie 2022.

„Programul început anul trecut este unul de succes, având în vedere că în 2020 au fost acordate aproximativ 25.600 de credite cu o valoare de peste 14 miliarde de lei, ceea ce implică garanții de aproape 12 miliarde de lei. Bugetul total al acestei scheme de finanțare de care vor beneficia aproximativ 59.000 de IMM-uri este de 1,8 miliarde lei.”, spune parlamentarul de Caraș-Severin.

Pentru anul 2021 se alocă un plafon de garanții de 15 miliarde de lei, din care 1 miliard este destinat finanțării AGRO IMM INVEST, un subprogram destinat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Dacă va exista solicitare din partea fermierilor, vom majora acest plafon.

„Continuăm într-o variantă îmbunătățită Programul IMM Factor, prin care sprijinim accesul la finanțare al IMM-urilor. Practic, acordăm IMM-urilor facilități de garantare pentru finanțarea creditului comercial. Am prelungit valabilitatea schemei de ajutor de stat până la 30 iunie 2021, cu un buget de peste 1 miliard de lei.”, mai spune Marșalic.