Guvernarea PNL, măsuri bune pentru economie în pandemie: peste 1,4 milioane de români, beneficiari ai șomajului tehnic, bonificații și programe eficiente pentru firme

Pandemia a determinat un șoc major pentru majoritatea statelor, iar guvernul PNL a luat rapid măsuri pentru a spori capacitatea sistemului de sănătate și pentru a le oferi ajutor cetățenilor și sectoarelor afectate în mod deosebit.

Pentru a atenua efectele negative asupra populației și asupra mediului de afaceri, guvernul liberal a adoptat un set amplu de măsuri de sprijin, mobilizând fiecare leu pentru a proteja vieți și pentru a nu fi afectat nivelul de trai al românilor.

Aproximativ 1,4 milioane de români au beneficiat de plata șomajului tehnic

Pentru că mulţi antreprenori nu ar fi avut posibilitatea să susţină financiar angajații din cauza efectelor economice negative generate de Covid – 19, Guvernul PNL a venit în sprijinul mediului de afaceri cu măsuri menite să protejeze locurile de muncă, prin susținerea financiară a măsurii șomajului tehnic. Guvernul a acoperit 75% din salariul angajaților cu contractele de muncă suspendate temporar. Astfel 1.4 milioane de români au beneficiat de plata șomajului tehnic, din luna aprilie până în prezent. Costul a fost de aproximativ 5 miliarde lei.

Pe lângă indemnizaţiile de şomaj tehnic, Guvernul a reglementat încă o măsură suplimentară de protecţie a salariaţilor – 41,5% din salariul de bază al celor care s-au întors din şomaj tehnic este plătit de către stat. De această măsură au beneficiat peste 600.000 persoane, sumele totale plătite depășind 2 miliarde lei.

Totodată, Guvernul a oferit sprijin persoanelor care au lucrat în regim de telemuncă, suma alocată depășind 20 milioane de lei. De asemenea, părinții au beneficiat de zile libere plătite pentru perioada în care copiii lor au învățat online. De această măsură au beneficiat aproximativ zeci de mii de părinți, însumând un efort bugetar de 81.440.000 lei/lună.

Măsurile economice, o gură de oxigen pentru mediul de afaceri

Guvernul PNL a suspendat popririle și executările silite pentru neplata taxelor și impozitelor și a ratelor bancare. Astfel, aproximativ 321.000 de români au beneficiat de amânarea ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni.

„Amânarea ratelor la bănci – am avut cea mai largă adresabilitate pentru această măsură și cea mai lungă perioadă de timp pentru care s-a dat această amânare a ratelor la bănci comparativ cu celelalte țări europene. Sigur că trebuie să vedem ce se va întâmpla și după 1 ianuarie, așa cum ne-am gândit și după 25 octombrie, motiv pentru care am adoptat ordonanța de urgență în care dăm posibilitatea companiilor să apeleze la diferite forme de reeșalonare, astfel încât să nu punem o presiune foarte mare nici din punct de vedere fiscal, nici din punct de vedere al ratelor bancare în cazul amânării ratelor bancare după expirarea perioadelor de facilități”, a declarat Premierul României, Ludovic Orban.

Dincolo de amânarea ratelor, Guvernul PNL a rambursat TVA c 3,2 miliarde lei în plus față de anul trecut. De această măsură au beneficiat un număr peste 70.000 de firme, suma restituită fiind mai mare cu 3 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului 2019, în timpul guvernării PSD. Totodată, Guvernul a decontat concedii medicale în 7 luni din anul 2020 de 2,4 miliarde lei. Guvernul PSD în anul 2019, în 11 luni, până la plecarea de la guvernare, a plătit 1,6 miliarde, iar în anul 2018, doar 1,4 miliarde.

De asemenea, 250 de milioane lei au mers spre bonificații pentru plata la scadență a impozitului pe profitul companiilor și IMM-urilor.

IMM Invest: mai mult de 21.000 de companii au primit acord de finanţare

Guvernul PNL s-a concentrat pe măsurile care să asigure lichiditatea în economie. În acest sens, au fost adoptate mai multe instrumente de garantare și de asigurare a lichidității în economie care să ajute companiile nu numai să-și continue activitatea, dar și să crească gradul lor de acces la credite bancare. Prin programe de tipul IMM Invest, IMM Leasing sau IMM Factor, companiile din România au acum la dispoziție instrumente de asigurare a accesului la finanțare și a lichidității.

„Dacă ne uităm la datele BNR, vedem că valoarea totală a creditelor acordate de bănci pentru IMM-uri a crescut cu 40 miliarde lei în 12 ani, din 2007 până în 2019, ceea ce înseamnă o creștere medie anuală de circa 3 miliarde lei. Or, doar prin programul IMM Invest, în acest an, în câteva luni, au fost acordate credite în valoare de peste 15 miliarde lei”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei Premierului Ludovic Orban.

Cele mai mari investiții din ultimii 10 ani

Premierul Ludovic Orban afirmă că economia din România este printre economiile care se află într-una dintre cele mai bune situaţii la nivel european.

„Investiţiile publice în România au fost cele mai mari investiţii din ultimii 10 ani, pe primele nouă luni am depăşit investiţiile totale de peanul 2016, 2017 și 2018 şi dintre ţările europene suntem singura ţară în care investiţiile publice au avut o influenţă pozitivă în cadrul Produsului Intern Brut, adică singura ţară care a crescut investiţiile cu adevărat în perioadă de criză economică generată de pandemie”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, există o creştere constantă a producţiei industriale în ultimele patru luni, dar şi în privinţa încasărilor la buget în ultimele trei luni, faţă de perioada similară a anului 2019.

O evoluție se poate observa și în ceea ce privește salariul mediu net. Calculat pentru luna august a acestui an este cu 7,6% mai mare faţă de luna august a anului 2019, iar rata şomajului a scăzut. Astfel, la data de 1 octombrie, sunt cu 20.000 mai mulţi angajaţi cu contract de muncă decât la data de 1 ianuarie 2020, înainte de debutul pandemiei.

Guvernul PNL a crescut pensiile și alocațiile

Nu doar salariul mediu net a crescut, ci și alocațiile și pensiile. Guvernul PNL a crescut pensiile cu 14%, cea mai mare creștere de când România a aderat la Uniunea Europeană. Punctul de pensie a crescut cu 177 de lei de la 1265 lei până la 1442 lei. Totodată și indemnizația socială pentru pensionari a crescut de la 704 lei la 800 lei. Astfel, suma pentru plata pensiilor în perioada septembrie – decembrie 2020 este de aproximativ 30,5 mld. Lei, iar pentru indemnizația minimă – 1 mld lei, sume de care au beneficiat aproximativ 5 milioane de persoane.

În aceea ce privește alocațiile, acestea au fost majorate cu 20% începând cu 1 septembrie, iar până în 2022 acestea vor fi dublate.

Spre deosebire de Guvernul PNL, majorările de venituri pe care le făcea Guvernul anterior veneau la pachet cu o rată a inflației mare – iar asta făcea ca puterea de cumpărare să stagneze sau chiar să scadă. Astăzi, politicile liberale au dus la o scădere a inflației, de la 4.1% în iulie 2019 la 2.8% în iulie 2020.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/