Bilanțul economic după prima jumătate a anului 2019 aduce critici la adresa Guvernului PSD-ALDE condus de premierul Viorica Dăncilă. Liberalul Marilen Pirtea avertizează că, dacă se va continua cu măsurile populiste, țara va intra într-un colaps economic similar Greciei!
Eugen Teodorovici este primul luat în colimator de Pirtea. „Execuția bugetară a primelor cinci luni din 2019 arată dezastrul din finanțele României. Este pentru prima dată când, după criza globală de acum zece ani, deficitul bugetar ajunge la un nivel fără precedent. Dacă în 2015, spre exemplu, la sfârșitul primelor cinci luni ale anului aveam un excedent de 6 miliarde lei, astăzi, deficitul bugetar a ajuns la 15 miliarde, tot după primele cinci luni din an. Pare destul de clar că actualul ministru al finanțelor, recent instalat în echipa ce conduce PSD, a pierdut contactul cu realitățile fiscal-bugetare din România. Este un ministru care reprezintă cu multă fidelitate lipsa de profesionalism economic a PSD, un real pericol pentru sustenabilitatea finanțelor românești, care lasă impresia că nu reușește decât să cârpească constant găurile unui buget croit prost de la bun început”, spune Pirtea.
Liberalul vorbește despre deficitul bugetar care e într-o continuă creștere. „Analizând contextul bugetar, prima observație frapantă privește evoluția veniturilor și cheltuielilor în primele 5 luni, o curbă negativă cu pantă mare, în care creșterea veniturilor totale, de 13 miliarde lei, este depășită cu mult de cheltuielile totale, care au crescut cu mai mult de 20 de miliarde de lei, peste diferența negativă deja acumulată, împingând deficitul bugetar total spre cea mai mare valoare din 2012 până în prezent, respectiv 15 miliarde de lei. Încă de la începutul anului am arătat că bugetul României se bazează pe venituri supraestimate și pe cheltuieli subestimate. Actuala execuție doar confirmă aceste evoluții. Ministrul de finanțe, într-un rar moment de realism, spunea de curând că este nevoie de o creștere a veniturilor de 7 miliarde de lei, pentru a ne menține pe linia de plutire și a ne încadra în deficitul asumat prin Legea bugetului, de 2,76% din PIB, un obiectiv care a devenit intangibil, cel puțin pentru acest guvern, repetent la economie”, consideră deputatul PNL.
Pirtea e convins că reducerile de personal din aparatul de stat vor fi făcute după criterii incorecte și că sintagma «aparat al funcționarilor publici mai suplu și mai eficient» ascunde de fapt realitatea imediată, o realitate care presupune concedieri colective. O notă de plată scumpă, concluzionează liberalul, costul iresponsabilității din așa-zisul program de guvernare PSD.
Deputatul a criticat și majorările promise la pensii, aici fiind vorba în opinia sa de un mecanism electoral brevetat încă din 2008. Pirtea vorbește de majorări de 15% în această toamnă, dar și un alt val de majorări, de 40%, înainte de alegerile parlamentare din 2020: „O pârghie electorală simplistă, creată de PSD prin forțarea unui schimb de tip «bani în plus la pensii, pentru voturi». Efortul bugetar al majorării pensiilor este de 8 miliarde de lei în 2020 și de 20 de miliarde de lei în 2021, fiind astfel simplu de anticipat că nu vor exista bani pentru aceste măsuri”. Cel care este și rector al Universității de Vest e de părere că România poate ajunge în situația Greciei sau chiar a Argentinei, de la mijlocul secolului trecut! „În esență, întregul program de guvernare cu care PSD-ALDE a acoperit, ca imagine, toate dezechilibrele guvernării reale, reprezintă doar o păcăleală menită să-i amăgească pe cei vizați, mai mult decât să le aducă o justă repunere în drepturi: funcționari, profesori, medici, pensionari, pe categorii. România pare că nu reușește să învețe din experiența recentă a Greciei, ori din cea a Argentinei anilor `60, ca să depășească iluziile unor politicieni fără simțul măsurii, care nu înțeleg că bugetul nu este infinit și că atunci când veniturile cresc doar pe hârtie, cheltuielile crescând de la o lună la alta cu mult peste previziuni, urmează inevitabil corecții dureroase”, a adăugat parlamentarul liberal.