Guvernarea de dreapta, promisiunea regionalizării? „Sper ca Romeo Dunca să fie ultimul președinte al Consiliului Județean și să avem un mic parlament la Timișoara”

Ioan Popa îl susține pe Romeo Dunca pentru ceea ce speră să fie ultimul mandat al unui președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin. Primarul Reșiței spune că România trebuie să facă o reformă administrativă și să se concentreze pe regionalizare pentru a putea discuta la un alt nivel cu Europa.

„Romeo Dunca, în afară de a fi un foarte bun prieten, trebuie să înțelegeți un lucru dragi reșițeni, bănățeni, cărășeni, gândiți-vă că omul acesta a fost primul român care a participat la Paris Dakar pe motocicletă și l-a terminat, acest om a fost pe picioare la Polul Nord, a fost pe picioare la Polul Sud, a fost în Himalaya, acest om are două firme, practic una care a făcut transport de mărfuri cu peste 500-600 de camioane și a rezistat în acești 20-30 de ani de capitalism crunt. A făcut un centru logistic pe care l-a vândut cu 22 de milioane de euro.

Acest om are bani, are tot ce îi trebuie. Dacă ați avut încredere în mine, într-un om care a venit din mediul privat, un producător de tăiței și mi-ați dat șansa să vă arăt că un antreprenor poate să schimbe un oraș, vă rog să mă credeți că Romeo Dunca poate schimba județul Caraș-Severin și îl voi flanca nu numai în campania electorală, îl voi flanca și ulterior, atunci când începem să lucrăm împreună”.

Primarul Popa nu își dorește o altă etapă în cariera sa administrativă după 2024 și promite că se va dedica 100% familiei sale. În privința Consiliului Județean, Ioan Popa își dorește ca Romeo Dunca să fie ultimul președinte și o viitoare restructurare să desființeze instituția:

„În 2024 mă duc acasă. Eu am făcut o promisiune copiilor mei că fac această paranteză de opt ani în viață și apoi mă întorc să mă bucur de ei cât mai pot, cât mai sunt. Vă dați seama, fiul meu are 11 ani, va avea 15, deja este ușor pierdut, fiica mea are șapte ani, va avea 11. O să mă pot bucura de ei câțiva anișori, nu mulți, trei, patru, cinci după care vine adolescența și salut, i-ai scăpat din mână. Cât privește Consiliul Județean, eu mă rog la Dumnezeu, ca Partidul Național Liberal, împreună cu USR-PLUS dacă vreți, în următorul mandat să desființeze această instituție și sper ca Romeo Dunca să fie ultimul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin și să fie primul și ultimul mandat al lui. Europa nu discută cu județe! Europa discută cu regiuni.

În Austria sunt regiuni, în Germania sunt regiuni, în Franța sunt regiuni. Nimeni nu discută cu județe micuțe, acestea sunt consumatoare de resursă financiară foarte mare și cred că ar fi mai interesant să avem un «parlament» regional la Timișoara. Fondurile europene s-au mutat acum de la Ministerul Dezvoltării, vor fi gestionate de ADR. ANAF lucrează pe regiuni și alte instituții au început deja să se regionalizeze. Hai să avem un parlament la Timișoara, unul mic, să ne gestionăm resursa financiară aici și cu asta basta! Este o instituție superfluă”.

Plimbătorii de hârtii și ocupanții de funcții de carton care ar rămâne fără job în urma restructurării își vor găsi altă chemare în mediul privat, este de părere Ioan Popa: „Mediul privat urlă după resursă umană. În Reșița, Primăria are câteva panouri publicitare. Scrie mare pe ele Căutăm ingineri constructor, vino în echipa noastră. Suntem disperați! Nu găsim ingineri constructori. Nu găsim persoane să vină la fonduri europene să ne ajute să scriem și să depunem proiecte. Nu avem la achiziții publice oameni. Noi, în Primărie nu avem, darmite mediul privat! Eu sunt convins că toți acești oameni care astăzi ocupă birourile astea de 10 etaje sau cea mai mare parte dintre ei își vor găsi de muncă în mediul privat. Vedeți și ADR, are 100 de angajați la Timișoara, dar are și la Reșița câteva birouri. Vor rămâne câteva tentacule ale acestor birouri, dar nu vom avea toate pălăriile astea, președinți, vicepreședinți, secretari, direcția cutare, direcția cutare”.

Restructurările asumate de o posibilă guvernare PNL-USRPLUS ar preveni situații aberante în administrație, cum ar fi un număr dublu de flotanți față de cel al locuitorilor să decidă soarta unei comunități și Consilii Locale să se desființeze în urma decesului a jumătate din membrii acestora.

„Cred că trebuie să ne îndreptăm acolo unde statele din vestul Europei au demonstrat că este ok, că este în regulă. În afară de asta, sper să se facă o reformă administrativă și legat de primăriile de comune. Am spus-o și o spun mereu. Hai să facem o paranteză. Brebu Nou are 86 de locuitori și vin 150 de flotanți. E stupid! Sunt niște oameni băștinași acolo și la un moment dat un nemernic vine și adună o gașcă de 150 de inși pe care îi plătește cu 50-100 RON pe fiecare, îi face flotanți, îl votează și întorc un rezultat al comunității respective. Nu are logică! Brebu Nou are în organigramă primar, viceprimar, city manager, arhitecți șefi, contabil, ISU. Cine îi plătește pe aceștia din 86 de locuitori? Din Consiliul Local Brebu Nou, care a avut nouă membrii, în timpul mandatului 2016-2020 au murit patru. Dacă mai murea unul se desființa Consiliul Local! Săracii oameni sunt în vârstă. Abia au reușit să ducă Consiliul Local. Este ușor stupid să ai la numărul acesta de locuitori o Primărie!”, concluzionează primarul Reșiței.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/