Gunoiul reșițenilor, o veritabilă afacere

Municipalitatea a organizat astăzi o dezbatere publică, ce a avut ca temă deponeul de gunoi din Dealul Lupacului. Cu excepția amenzii pe care Garda de Mediu i-a aplicat-o firmei Ecosal, din toată întrevederea nu a reieșit nimic clar.

Deși lucrurile ar trebui să fie simple atunci când vine vorba despre gestionarea gunoiului, la Reșița sunt complicate peste măsură. Administrația locală a concesionat terenul din Dealul Lupacului Asociației Intercomunitare de Dezvoltare, care, la rândul său, își desfășoară activitatea prin firma Ecosal. În plus, pe lângă Ecosal, mai apar și alte firme care au același obiect de activitate, fără să se vadă vreun rezultat concret.

Una dintre acestea ar fi Eco Bau Green, cea care se pare că ar avea ceva în comun cu societatea Eco Bau, care obișnuia să gestioneze parcările din oraș. În orice caz, numărul firmelor crește, în timp ce în Dealul Lupacului gunoaiele stau grămadă, fără ca cineva să ia vreo măsură să îi scape pe oameni de ele. Trebuie precizat că pe emailul redacției Express de Banat cetățenii trimit periodic sesizări că nu pot respira din cauza fumului care se lasă peste cartierul Moroasa.

Unde mai pui și faptul că în aceeași locație se află și o instalație de balotare a gunoiului? Deși aceasta zace acolo în regim de închiriere, este nefuncțională. Vreo doi ani a lipsit alimentarea cu energie electrică, după care a funcționat o perioadă de timp, iar acum este defectă. Surse neconfirmate oficial susțin că pentru utilajul închiriat firma Ecosal ar plăti câteva zeci de mii de euro lunar.

Neînțelegeri pe terenuri
Incertă este situația și când vine vorba despre terenuri, întrucât reprezentanții administrației publice locale susțin că odată ce au concesionat terenul Asociației, municipalitatea nu mai are niciun fel de responsabilitate în ce privește ecologizarea zonei. Asta în timp ce reprezentanții APM, prin directorul Carmen Sorescu, susțin că Primăria Reșița ar mai avea în zonă câteva hectare bune de teren pentru care va răspunde în fața oficialilor de la UE. „Singura modalitate de a putea face noi ceva este să ieșim din ADI, ceea ce nu vrem. Nu înțeleg de ce ADI nu face licitație pentru transport și colectare. Poate veni un agent economic puternic care vine și își face groapa lui. Chiar trebuie să tragem autoritatea locală în ceva care noi spunem de 4 ani că este și va fi într-adevăr o problemă?! La Reșița este o situație deosebită, pentru că noi am predat gestiunea și am transmis-o către ADI Intercom. Deci eu nu știu dacă noi ne-am luat vreodată vreun angajament că reglementăm problema gropii de gunoi”, a declarat revoltat astăzi viceprimarul Ioan Crina.

Amendă pentru Ecosal
Până când diferențele de teren sunt rectificate, comisarul Uniunii Europene a constat încă de anul trecut că în Dealul Lupacului este necesară aplicarea unor măsuri. Recent, Ministerul Mediului a cerut o situație cu stadiul aplicării măsurilor respective, însă fără rezultat.

„În momentul de față nu există niciun act de reglementare în ceea ce privește soluțiile găsite în ceea ce se întâmplă pe deponeul  vechi din Reșița”, a declarat Corina Pascotă, din cadrul Gărzii de Mediu Caraș-Severin. În plus, comisarul a adăugat că România este pusă în întârziere pe chestiunea deșeurilor cu privire la sistarea activității de pe trei deponeuri: Reșița, Băile Herculane și Caransebeș. „În urma deplasărilor în teren, colegii mei i-au aplicat o sancțiune firmei Ecosal, în valoare de 50.000 de lei”, a adăugat comisarul. Potrivit Gărzii de Mediu, răspunderea pentru ceea ce se întâmplă în Dealul Lupacului este a firmei amendate, și nu a municipalității.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/